Намалена или липсващата латазна активност
Намалена или липсващата лактазна активност представлява недостатъчност или липса на ензима лактаза.
Ензима лактаза разгражда млечната захар (лактоза), съдържаща се предимно в млякото и някои млечни продукти. При липса или недостатъчност на този ензим лактозата не може да бъде усвоена и достига до дебелото черво, където бактериите я разграждат до млечна киселина, въглероден диоксид и понякога метан, причиняващи болка и газове.
Намалена или липсваща лактазна активност може да се дължи на мутация на генна отговорен за производството на ензима лактаза, хромозомни аномалии, нарушения в производството на ензима вследствие травми, възпаления увреждащи лигавицата на червата, където се продуцира лактазата, тежки инфекции, стомашни проблеми и алергии и други.
Коментари към Намалена или липсващата латазна активност