Киселини след хранене по време на бременност
Киселини след хранене по време на бременност: чувство на дискомфорт, болка и парене зад гръдната кост след нахранване, причинени от движението на киселинното съдържание на стомаха по хранопровода през периода на бременността. Киселините в стомаха са често срещано оплакване по време на бременност. Те се наблюдават по-често през втори и трети триместър на бременността, но могат да се появят и през първия триместър. Киселините съпътстват периода на износване на бебето и постепенно отшумяват след раждането.
Киселините след нахранване при бременност могат да се дължат на:
- Външни причини за заболеваемост и смъртност - употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства (например аспирин).
- Болести на храносмилателната система - намален тонус на езофагеалния сфинктер, намален тонус на хранопровода, хиатална херния, повишен тонус на стомаха.
- Други - консумиране на пикантни храни, лук, чесън, праз, цитрусови продукти, доматени продукти (кетчуп), мазни и пържени храни, шоколад, алкохол, газирани напитки, кафе, кола, мента, тютюнопушене.
Коментари към Киселини след хранене по време на бременност