Задържане на храна в гърлото
Задържане на храна в гърлото представлява състояние на нарушено преглъщане (дисфагия), при което храната засяда в лумена на хранопровода и не може да премине към стомаха. Състоянието може да се съпътства от задавяне, кашлица и болка в гърлото.
Задържане на храна в гърлото обикновено се дължи на: вродени аномалии на хранопровода (стесняване, ахалазия), дегенеративни мозъчни заболявания (множествена склероза, болест на Паркинсон, полиомиелит), мускулни дистрофии, ахалазия-адренализъм-алакримия синдром, заболявания с намалено производство на слюнка, доброкачествени или злокачествени образувания на фаринкса и хранопровода, дивертикули на фаринкса или хранопровода, спастични мускулни нарушения, синдром на Сьогрен (Sjogren's syndrome), пръстени на Шатски (Schatzki's rings), непроходимост на хранопровода в резултат на чуждо тяло, остеофити на прешлените в областта на шията, парализа на гласните връзки (Vocal Cord Paralysis).
Парализа на гласните връзки: Патологично състояние, засягащо гласа, което се предизвиква от нарушение в отварянето и затварянето на гласните връзки. Причини за заболяването могат да бъдат вирусни инфекции, травми и увреждания след оперативна интервенция, туморни образувания и други. Характерни са: задържане на храна в гърлото, кашлица при преглъщане, задавяне при преглъщане, нарушена проходимост на въздушните пътища, шумно дишане, трудно преглъщане, дрезгав глас, гъргорене при говор, промени в гласа, неефективна кашлица, недостиг на въздух при натоварване.
Коментари към Задържане на храна в гърлото