Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Диабетна ретинопатия

Диабетна ретинопатия

Диабетна ретинопатия: се развива като усложнение от захарния диабет, при което се увреждат кръвоносните съдове и ретината, поради продължително задържане на високи нива на кръвната захар (хипергликемия). Диабетната ретинопатия обикновено се развива бавно, в продължение на години (20 и повече) и засяга до 80% от всички пациенти, които са имали диабет. Това води до кървене от кръвоносните съдове на ретината или появата на анормални кръвоносни съдове. Тези процеси може да попречат на светлината да достигне до ретината, а това води до типичните признаци на диабетна ретинопатия - замъглено виждане, болки в очите. В по-късните етапи на заболяването могат да се развият сериозни усложнения, като слепота, отлепване на ретината, диабетната катаракта, рубеоза на ириса с поява на неоваскуларна глаукома, ретробулбарен неврит, пролиферативен ретинит.

Диабетната ретинопатия може да се дължи на:

  • Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - захарен диабет (тип 1 и тип 2), хиперхолестеролемия, затлъстяване.
  • Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини - употреба на алкохол.
  • Бременност, раждане и послеродов период - бременност.
  • Болести на органите на кръвообращението - хипертония.
  • Вродени аномалии, деформации и хромозомни аберации - синдром на Даун (Down syndrome).
  • Други - напредналата възраст, генетична предразположеност, тютюнопушене, лошо контролирана кръвна захар.

Превенцията на диабетната ретинопатия е много важна за хора с диабет. Контрола на нивата на кръвната захар намалява рисковете от заболяването. При диагностицирането се извършва тест за зрителна острота, проверка на периферно зрение, както и налягането в окото.

2.4, 10 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (2)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Диабетна ретинопатия

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА