Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Глаукома

Глаукома

Глаукома: група от очни заболявания, които водят до увреждане на зрителния нерв и загуба на зрението. Това увреждане често е причинено от необичайно високо вътреочно налягане (нормално вътреочното налягане се движи между 10 и 21 mmHg). Глаукомата е една от водещите причини за слепота. Тя може да се появи във всяка възраст, но по-често се наблюдава при по-възрастни хора. Различават се следните видове глаукома: закритоъгълна и откритоъгълна. Признаците и симптомите на глаукома варират в зависимост от вида и стадия на състоянието, като например за откритоъгълната глаукома е характерно поява на слепи петна в периферното и централно зрение, тунелно виждане. За глаукомата със затворен ъгъл е характерно силно главоболие, болка в окото, гадене и повръщане, замъглено зрение, виждане на ореоли около светлини, зачервяване на очите. Острата затворена глаукомасе развива внезапно, а хроничната откритоъгълна глаукома се развива бавно в продължение на години, като тя е и по-често срещаната форма. Ако не се лекува, глаукома в крайна сметка ще доведе до слепота. Дори и с лечение, около 15% от хората с глаукома ослепеят в поне едното око в рамките на 20 години.

Глаукомата може да се дължи на:

  • Болести на окото и придатъците му - катаракта, увеит, увреждане на оптичния нерв, диабетна ретинопатия, оклузия на съдовете на ретината, повишено вътреочно налягане, късогледство.
  • Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини - травма на окото.
  • Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - захарен диабет, хипо- и хипертиреоидизъм.
  • Болести на органите на кръвообращението - хипертония.
  • Болести на нервната система - болест на Шарко-Мари-Тут (Charcot-Marie-Tooth disease).
  • Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан - реактивен артрит (Reiter’s syndrome).
  • Болести на кръвта, кръвотворните органи и отделни нарушения, включващи имунния механизъм - саркоидоза.
  • Новообразувания - тумор на окото.
  • Вродени аномалии, деформации и хромозомни аберации - Bardet-Biedl синдром, синдром на Елерс-Данлос (Ehlers-Danlos syndrome), Hallermann-Streiff синдром, Sturge-Weber синдром.
  • Други - операция на окото, прекомерен прием на кофеин, продължителна употреба на стероиди, генетична предразположеност, етнос (чернокожи, азиатци).

Глаукомата се диагностицира чрез комбинация от медицински изследвания и тестове: визуален тест за проверка остротата на зрение, тономерен тест (измерва налягането в окото), офталмоскопия и други. Глаукомата е лечима в начален стадий на болестта. До скоро се е считало, че единственият и причинител е вътреочното налягане и лечението е било насочено към овладяването му. Последните изследвания показват, че болестта може да се развие и при нормални стойности на вътреочното налягане. Поради това се смята, че глаукомата е болест на зрителния нерв, а не на високото очно налягане.

3.2, 18 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (10)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Глаукома

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА