Други уточнени увреждания, неуточнени като случайни или умишлени МКБ Y33
Отровата е нещо, което убива или причинява увреждания чрез своите химични действия. Основните пътища на попадане на отровата в организма са:
- чрез инхалация
- чрез храносмилателния тракт
- през кожата
Някои по-специфични начини за попадане на отровата в организма могат да бъдат: от интравенозна инжекция; от излагане на радиация; чрез ухапване от отровно животно.
Признаците и симптомите, наблюдавани при отравяне, са толкова разнообразни, че няма лесен начин да се класифицират:
- някои отрови увеличават зениците, а други ги свиват
- някои отрови водят до обилно слюноотделяне и потоотделяне, докато други причиняват изсъхване на устата и кожата
- някои отрови ускоряват сърдечна дейност, докато други я забавят
- някои отрови увеличават дихателната честота, докато други я забавят
- някои отрови причиняват болка, докато други са безболезнени
- някои отрови причиняват хиперактивност, а други предизвикват сънливост
Отравяне, като случай на други уточнени увреждания, неуточнени като случайни или умишлени, може да се случи с:
- гъби
- отровна храна
- питейна вода, замърсена със селскостопански или промишлени химикали
- храни, които не са били правилно приготвени или обработени
Хранителното отравяне се определя като заболяване, причинено от потреблението на храна или вода, замърсена с бактерии и/или техните токсини, с паразити, вируси или химикали. Най-често срещаните патогени са Norovirus, Salmonella, Clostridium perfringens, Campylobacter, и Staphylococcus aureus.
Според данните заболявания от хранително отравяне се случват най-често заради: зеленолистни зеленчуци (главно заради видове Norovirus, следвани от E. coli); домашни птици (поради заразяване с видове Listeria и Salmonella); млечни продукти (поради замърсяване с Norovirus от персонала или неправилна пастьоризация, причиняваща заразяване с видове Campylobacter).
Признаците и симптомите на хранително отравяне са от всякакво естество и комбинация. Те могат да включват:
- коремна болка - най-тежка при възпалителни процеси; болезнени коремни мускулни крампи може да са признак на загуба на електролити
- повръщане - главен симптом при заразяване с B cereus, S aureus или Norovirus
- диария - обикновено трае по-малко от две седмици
- главоболие
- температура - инвазивно заболяване или инфекция извън стомашно-чревния тракт
- променени изпражненията - кървави или слузести примеси; профузна диария като оризова вода при холера или подобен процес
- реактивен артрит - наблюдаван при инфекции, причинени от Salmonella, Shigella, Campylobacter и Yersinia infections
По-сериозните случаи на хранително отравяне могат да доведат до животозастрашаващи неврологични, чернодробни и бъбречни синдроми, водещи до трайна инвалидизация или смърт.
Невъзпалителната диария се дължи на действието на ентеротоксини върху секреторните механизми на лигавицата на тънките черва без инвазия. Това води до голям обем воднисти изпражнения без наличие на кръв или тежка абдоминална болка. В някои случаи може да възникне дълбока дехидратация. Такива състояние се получават например от: Vibrio cholerae, ентеротоксична Escherichia coli, Clostridium perfringens, Bacillus cereus, Giardia lamblia, Cryptosporidium, Norovirus, стафилококи, ротавируси и аденовируси.
Възпалителната диария е причинена от действието на цитотоксин върху лигавицата, което води до инвазия и унищожение. Често засегнато е дебелото черво или дисталната част на тънките черва. Диарията обикновено е кървава с наличие на слуз и левкоцити. Пациентите обикновено са фебрилни. Дехидратация е по-малко вероятна в сравнение с невъзпалителната диария поради по-малките обеми изпражнения.
Понякога организмите проникват в лигавицата и се размножават в местната лимфна тъкан, последвано от системно разпространение. Примери за такива патогени са: Campylobacter jejuni, Vibrio parahaemolyticus, ентерохеморагична и ентероизвазивна E coli, Yersinia enterocolitica, Clostridium difficile, Entamoeba histolytica и видове Salmonella и Shigella.
Прегледът на пациенти със съмнение за хранително отравяне трябва да се фокусира върху оценката на тежестта на обезводняване:
- леко обезводняване - сухота в устата, намалено потене в зоната на подмишниците, намалено количество урина
- по-тежка хиповолемия - ортостаза, тахикардия, хипотония
Розови петна върху горната част на корема и хепатоспленомегалия могат да се установят при инфекция, причинена от Salmonella typhi. Наличието на ексудативен фарингит и еритема нодозум предполага инфекция с Yersinia.
Консумацията на месо / птици без достатъчна топлинна обработка е подозрителна за Salmonella, Campylobacter, шига токсин продуциращи щамове на E coli, C perfringens. Консумация на сурови морски дарове е подозрителна за Norwalk вирус, Vibrio или хепатит А. Потреблението на домашно консервирани храни е свързано с C botulinum. Потреблението на непастьоризираните меки сирена е свързано с Listeria, Salmonella, Campylobacter, шига токсин продуциращи щамове на E coli, Yersinia. Потреблението на деликатесни меса пословично е отговорно за листериоза. Потреблението на непастьоризирано мляко или сок е подозрително за Campylobacter, Salmonella, шига токсин продуциращи щамове на E coli, Yersinia. Salmonella се свързва с консумацията на сурови яйца.
Най-честите причини за възникване на хранително отравяне включват:
- оставяне на приготвена храна при температура, която позволява развитието на бактерии
- недостатъчно готвене
- всяка храна, приготвена от някого, който не си мие добре ръцете
- всяка храна, което е приготвена чрез нечисти прибори за готвене, дъски за рязане и други инструменти
- млечни продукти или храна, съдържащи майонеза, които са в хладилника прекалено дълго
- охладени или замразени храни, които не се притоплят правилно
- сурова риба или стриди
- сурови плодове или зеленчуци, които не са измити добре
- вода от кладенец, поток или чешма, която не е била обработена
Отравяне с гъби, като случай на други уточнени увреждания, неуточнени като случайни или умишлени, възниква след поглъщане на гъби, които съдържат токсини. Гъбите са широко разпространени в целия вят. Има хиляди видове гъби, но само около 100 вид гъби причиняват симптоми, когато се ядат от хората, и само 15-20 са потенциално смъртоносни при консумация. Повече от 95 % от случаите на токсичност от гъби отравяне възникват в резултат на погрешно идентифициране на гъби от любител гъбар.
Тежестта на отравянето с гъби може да варира в зависимост от географското местоположение, където са пораснали гъбите, условия за растеж, количеството на погълнатия токсин и генетичните характеристики на гъби. Варене, готвене, замразяване или преработка може да не промени токсичността на някои гъби. Вариациите в клинични ефекти могат да зависят и от възприемчивостта на индивида и от наличието на съпътстващи фактори като замърсяване или съвместно поглъщане. По-възрастните хора са изложени на по-голям риск от развитие на сериозни усложнения при отравяне с гъби отколкото здравите млади хора.
Всички видове отровни гъби съдържат един или повече токсини, които могат да бъдат класифицирани въз основа на физиологичните и клиничните ефекти на гъбите върху хората, токсичността за определени органи, както и момента на появата на симптомите.
Клиничният спектър и токсичност варират в зависимост от следните фактори:
- консумирани видове
- консумираното количество
- сезон
- географското положение, където са пораснали гъбите
- метод за приготвяне
- индивидуален отговор към токсини
Отравянето с гъби се класифицира в следните три основни категории въз основа на времето от приемане до развитието на симптоми:
- ранни симптоми - симптомите обикновено се появяват през първите шест часа от консумацията на гъбите и включват стомашно-чревен, алергичен и неврологичен синдроми
- късни симптоми - признаците и симптомите започват да се появяват между 6-24 часа след консумацията и могат да включват хепатотоксичен, нефротоксичен и еритромелалгичен синдроми
- забавени симптоми - симптомите се появяват след 24 часа след консумация и включват най-вече нефротоксични синдроми
Някои от токсичните гъби могат да проявяват известни токсидроми, разпознаването на които позволява ранна диагностика и лечение. Пациенти с мускариново отравяне могат да се представят в началото с характерен холинергичен токсидром: слюноотделяне, сълзене със замъглено зрение и миоза, често уриниране, диария, гастроинтестинален дистрес, повръщане, диария, често уриниране, брадикардия.
Антихолинергичният синдром може да настъпи с прием на халюциногенни гъби. Такъв синдром се характеризира с висока температура, тахикардия, възбуда, халюцинации, хипертония, зачервяване на кожата, сухи лигавици, мидриаза и замъглено зрение. При пациенти с GABA-ергичен синдром се установява летаргия, атаксия, дизартрия, сън и кома. Глутаминергичният синдром се наблюдава с наличие на халюцинации, хиперактивност, атаксия и конвулсии.
Усложненията от прием на токсични гъби като случай на други уточнени увреждания, неуточнени като случайни или умишлени, включват:
- дихателни усложнения - аспирационна пневмония може да възникне при отравяне с гъби и включва загуба на защитните рефлекси на дихателните пътища
- неврологични усложнения - гърчове, оток на мозъка
- чернодробни усложнения - фулминантна чернодробна недостатъчност, хипогликемия
- бъбречни усложнения - бъбречна недостатъчност
- хематологични усложнения - метхемоглобинемия, хемолиза
- други усложнения - травма, хиповолемия, електролитни нарушения
Още информация за хранително отравяне и отравяне с гъби може да прочетете тук:
Коментари към Други уточнени увреждания, неуточнени като случайни или умишлени МКБ Y33