Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Външни причини за заболеваемост и смъртност Злополуки Други външни причини за травми при злополуки Пренапрягане, пътешествия и лишения Липса на храна

Липса на храна МКБ X53

от 26 фев 2013г., обновено на 08 дек 2022г.
Автор: Камелия Методиева
Липса на храна МКБ X53 - изображение
  • Инфо
  • Коментари
Инфо
Инфо
Коментари

Храната е основна биологична потребност на човека. Чрез нея постъпват в организма необходимите му вещества за растежа и развитието на организма, за запазване на здравето и живота.

Рационалното хранене задоволява нуждите на организма от енергия и хранителни вещества. Рационалното хранене представлява разнообразен, балансиран, съобразен с физиологичните нужди на организма от енергия, хранителни (белтъчини, мазнини, въглехидрати) и биологично активни съставки (витамини, биомикроелементи и др.) режим на хранене.

В днешно време в някои от страните по света недохранването като резултат от липса на храна е основен социално-икономически и здравословен проблем. Според данни на Международната комисия по земеделие и прехрана от гладуване и недохранване страдат около 30 милиона души.

Около 70 % от децата в тези страни са засегнати от липсата на храна и недохранването. Като последствия от това възникват ранна смърт, увредено здраве, изтощение, нарушения във физическото и нервно-психическото развитие.

При системно недохранване се предизвиква общ белтъчно-калориев недоимък, който води до алиментарна дистрофия и маразъм.

При частично недохранване и дефицит на белтъчини в храната се понижават защитните сили на организма, който става по-малко издръжлив към неблагоприятните фактори на околната среда. Източници на протеини са: месо, риба, яйца, мляко и продуктите им и др.

Белтъчините са задължителна и незаменима съставка на храната. Те изпълняват преди всичко пластична функция и осигуряват растежа и развитието на организма. Протеините са нужни при: синтеза на плазмени белтъци, ензими, хормони, антитела, хемоглобин и други биологично активни съединения; за стимулация на трофичните процеси, за поддържане на реактивността на организма.

Белтъчините са единственият източник на хранителен азот за организма. Белтъчините могат да се използват и като източник на енергия, особено при недостатъчно количество на въглехидрати и мазнини в храната.

Продължителният недостиг на белтъчини в храната предизвиква предимно ензимни нарушения - нарушават се основната обмяна, топлопродукцията, серумните белтъци. Минералните соли и витамините не се усвояват напълно.

Белтъчният дефицит в организма причинява разграждането на тъканни белтъчини и отрицателен азотен баланс, намаляване на рефлекторната възбудимост на централната нервна система. Забавят се растежът и развитието на младите организми.

Белтъчният дефицит може да причини хранителни анемии. Недостатъчният прием на протеини е съпроводен с недостиг на желязо, фолиева киселина, витамин В12. Болните развиват обикновено ортохромна нормоцитна анемия. Белтъчният недоимък се среща често при хроничен алкохолизъм.

Недоимъчното белтъчно хранене се разглежда като вероятен етиологичен фактор в развитието на хроничен панкреатит. Доказано е, че бедната на белтъчини храна с дефицит на метионин и холин води до развитие на чернодробна стеатоза, която може да еволюира в цироза.

Типично хипобелтъчно състояние е заболяването квашиоркор. То е разпространено сред деца, които приемат предимно растителна храна, бедна на белтъци. Характеризира се с общо изоставане на ръста, телесната маса, отоци по тялото, забавяне на психичното развитие и влошаване на функциите на всички органи и системи.

Мазнините представляват основен източник на енергия и топлина за организма. Те играят роля при функционалното развитие на нервната система и увеличават съпротивлението на организма срещу неблагоприятните фактори на средата.

Мазнините съдържат биологично активни вещества, които определят и биологичното има значение: ненаситени мастни киселини, мастноразтворими витамини, фосфатиди. Недостатъчният прием на мазнини има значение основно поради дефицитния внос на есенциални полиненаситени мастни киселини и фосфолипиди, които имат отношение за възникване на атеросклерозата.

Полиненаситените мастни киселини играят важна роля в обмяната на веществата, притежават значително хипохолестеролемично, хиполипидемично и хипотензивно действие. Дефицитът на полиненаситени мастни киселини влияе отрицателно на развитието на растящия организъм и върху здравето на възрастния организъм.

В резултат на недоимъка на полиненаситени мастни киселини възникват кожни и бъбречни промени, потиска се репродуктивната функция, намалява се еластичността на съдовете. Дефицитът на мазнини причинява и нарушения в централната нервна система и зрителния анализатор.

Въглехидратите изпълняват важна роля при синтеза на амино- и нуклеиновите киселини, гликоген, оказват влияние за поддържане на нивото на кръвната захар, предоставят енергия на организма.

Недостатъчното количество въглехидрати причинява компенсаторно повишаване на белтъчния катаболизъм, което води до използване на приетите белтъчини за енергийни цели вместо за пластични цели. Дефицитът на въглехидрати води до хипогликемия и развитие на ацидоза.

Витамините представляват нискомолекулни органични съединения. Необходими са за растежа и възстановяването на клетките, за протичането на всички биохимични реакции, за повишаване на защитните сили на организма.

При продължителна липса на храна, богата на витамини, организмът развива хипо- и авитаминоза. Хиповитаминози обикновено се развиват през зимата и пролетта поради ограниченост на пресните зеленчуци и плодове.

Продължителното приемане на минимално количество витамини предизвиква появата на субхиповитаминозно състояние, което се характеризира с влошаване на самочувствието, намаляване на работоспособността и отслабване на защитните сили на организма.

Минералните вещества в организма участват в поддържането на алкално-киселинното равновесие, във водно-солевата обмяна, в изграждането на костната система, във функциите на ендокринните жлези.

Класическите заболявания при недостиг на биоелементи са: ендемична гуша при недостиг на йод, кариес при недостиг на флуор, рахит.

4.0/5 7 оценки

Коментари към Липса на храна МКБ X53

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Липса на храна МКБ X53
    www.framar.bg 
    на 17 June 2025 в 12:54
    Коментирайте "Липса на храна МКБ X53"
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Каква храна може да се даде за котка за добра козина?

преди 538 дни, 21 часа и 24 мин.

Дете на 2.5 яде само пасирана храна

преди 1996 дни, 18 часа и 45 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 3 дни, 20 часа и 37 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 4 дни, 3 часа и 39 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 7 дни, 19 часа и 56 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 8 дни, 19 часа и 21 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ВЕГАФАРМА ПРОБИОТИК 5 капсули * 60

ВЕГАФАРМА СУПЕР БЛУСЕЛ капсули 450 мг * 60

ТУРМЕРИК МАКС 500 мл ВЕГАФАРМА

ВЕГАФАРМА ХЕПАКОМ АДВАНСЕД 250 мл

БИОЪРТ ЕЛЕМЕНТА КОЕНЗИМ Q10 СЕРУМ 15 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

НЕВРОЛАКСИН таблетки * 120 ТОШКОВ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 12:08:20

НАКЛОФЕН ДУО капсули 75 мг * 20 KRKA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 12:06:34

КЛАЦИД сироп 250 мг / 5 мл 60 мл МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 12:05:12

БИОДЕРМА АВС ДЕРМ КРЕМ ПРОТИВ КРУСТИ 40 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 12:02:50

ТРОКСЕВАЗИН ГЕЛ 40 г ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 12:00:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival