Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Усложнения от хирургични интервенции и терапевтични грижи, некласифицирани другаде Отмиране и отхвърляне на присадени органи и тъкани Отмиране и отхвърляне на трансплантат на бъбрек

Отмиране и отхвърляне на трансплантат на бъбрек МКБ T86.1

Отмиране и отхвърляне на трансплантат на бъбрек МКБ T86.1 - изображение

Бъбречна трансплантация е прехвърлянето на здрав бъбрек от един човек (донор) в тялото на човек, който има малка или никаква бъбречна функция (реципиент). Основната роля на бъбреците е да филтрират отпадните продукти от кръвта и да ги конвертират в урината. Ако бъбреците загубят тази способност, отпадните продукти могат да се натрупат, което може да бъде опасно за живота.

Тази загуба на бъбречната функция, известна като краен стадий на хронично бъбречно заболяване или бъбречна недостатъчност, е най-честата причина за необходимост от трансплантация на бъбрек.

Острото отхвърляне на трансплантиран бъбрек означава имунната система да атакува донорския бъбрек, тъй като го разпознава като чужда тъкан. Обикновено се развива в рамките на първата година след трансплантацията и се среща при един на все пет пациенти с трансплантиран бъбрек.

С използването на мощни имуносупресивни агенти веднага след и по време на поддържащата фаза след бъбречна трансплантация, честотата на острото отмиране и отхвърляне на трансплантат на бъбрек е паднала драстично с течение на времето.

Ранните епизоди (срещащи се в рамките на 60 дни от присаждане) могат да имат съществен ефект върху преживяемостта на трансплантата. Някои от тези бъбреци не възвръщат функцията си, дори с максимална терапия против отхвърляне. Бъбреци, които възстановяват функция, могат да имат понижена преживяемост в сравнение с бъбреците без отхвърляне, особено ако концентрацията на серумния креатинин не се връща към близки до изходните нива. Острото отхвърляне на бъбрек означава имунната система да атакува донорския бъбрек, тъй като го разпознава като чужда тъкан. Среща се при един на все пет пациенти с трансплантиран бъбрек.

Симптомите на остро отмиране и отхвърляне на трансплантат на бъбрек могат да включват:

  • повишена температура
  • повишено кръвно налягане
  • внезапно покачване на тегло или подуване в областта на глезена
  • намаляване на отделянето на урина
  • болезненост, повишена чувствителност или подуване на новия бъбрек
  • повишено стойности на креатинин

В много случаи острото отхвърляне не предизвиква забележими симптоми и се открива само чрез кръвен тест. Острото отхвърляне често може да бъде успешно лекувано с кратък курс на по-мощни имуносупресори.

Хроничното отхвърляне на трансплантиран бъбрек обикновено е по-бавен процес, появил се през годините. Понастоящем не е известно лечение на хроничното отхвърляне, но оптимизиране на кръвното налягане, контрол на глюкозата и на холестерола може да удължи бъбречна функция.

4.2, 10 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО