Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Други и неуточнени ефекти от въздействие на външни причини Ефекти от други форми на неблагоприятно въздействие [депривация] Изтощаване от прекомерно напрежение на силите

Изтощаване от прекомерно напрежение на силите МКБ T73.3

Изтощаване от прекомерно напрежение на силите МКБ T73.3 - изображение

Изтощение е термин, използван за описание за генерализирано усещане за умора и / или липса на енергия.

Изтощаване от прекомерно напрежение на силите често се случва след дълга тренировка или интензивни физически натоварвания в горещо време. Наличие на съпътстващи заболявания и навици като лош сън или хранене могат да повишат риска от поява на прекомерна умора.

Хората, които чувстват силна умора след физически упражнения, могат да получат допълнителни симптоми, включително затруднено дишане, болка, слабост, лошо настроение, обърканост.

Когато тялото изисква енергия за дейности с продължителност повече от около 90 секунди, то ще се запаси чрез производството на енергийния източник аденозин трифосфат (АТФ), като използва наличните запаси от глюкоза.

АТФ се произвежда като кулминацията на процес, при който запасите на тялото от въглехидрата гликоген се превръщат в глюкоза и се транспортират чрез червените кръвни клетки от кръвния поток към мускулите, където настъпва превръщането в АТФ.

Най-простата и най-често срещана форма на физическа умора настъпва, когато тялото е изчерпало основните източници на въглехидрата, необходим за производство на енергия под формата на АТФ. Когато тялото установи, че няма повече наличен гликоген, то ще започне да употребява съхранените мазнини, които да преобразува в енергийни източници.

Мазнините са сравнително по-малък и по-неефективен агент за производство на енергия. Както при всяка друга машина, когато се изразходят източниците на гориво, тялото не може да продължи дейността си.

Неспособността за производство на енергия засяга не само мускулите и други работни компоненти на тялото, но и на функционирането на мозъка и централната нервна система. Изчерпването на физически запаси от енергия ще доведе до значително намаляване на концентрацията и психични функции.

При липсата на всякакви други физически фактори, допринасящи за физическо изтощаване от прекомерно напрежение на силите, като силен студ или надморска височина, това обстоятелство ще бъде коригирано чрез почивка и консумация на подходящи богати на въглехидрати храни, за да се възстанови телесния баланс.

Подробна информация за възстановяване поради изтощение от прекомерно напрежение на силите може да прочетете тук:

Умора и изтощение

Другите най-често срещаните причини за потенциално физическо изтощение при физическо пренапрежение, срещащи се самостоятелно или в комбинация с други фактори, включват: заболяване, лоши дълготрайни хранителни навици (липса на витамини или минерали, необходими за функцията на енергийните системи), психически стрес, екологично състояние (например замърсяване на въздуха) и дехидратация.

Рабдомиолизата е медицинско състояние, което е резултат от директно увреждане на мускул или нарушена метаболитна връзка между производството на енергия и потреблението на енергията в мускулите. Една от причините за поява на това състояние е физическо натоварване.

При физическо усилие рабдомиолизата е рядко, по понякога катастрофално състояние, при което мускулните влакна се разграждат в отговор на натоварването и освобождават своите продукти от разпада в циркулацията.

Умерените случаи на рабдомиолиза при изтощаване от прекомерно напрежение на силите възникват при събития, свързани с издръжливост, като триатлони, маратони, основно военно обучение или от други физически упражнения, за които даден участник не е добре адаптиран (например прекомерно силова тренировка). При умерените случаи пострадалият има необичайно високи нива на миоглобин в кръвта, но не достатъчно мускулно увреждане, за да предизвика бъбречна недостатъчност. Тежки случаи могат да бъдат животозастрашаващи.

Рабдомиолизата има четири основни характеристики:

  • Мускулни симптоми и признаци

Най-честите симптоми включват: мускулна болка, слабост, чувствителност, скованост и понякога контрактури.

  • Миоглобинурия (филтрация на миоглобин в урината)

Рабдомиолизата уврежда особено червените (тип 2) мускулни влакна. След мускулна травма и некроза е освободен миоглобин заедно с друго клетъчно съдържание. При освобождаване на големи количества, миоглобинът се филтрира в урината. Промяната в цвета на урината обикновено е първият признак на миоглобинурия. Тъмна урина, обикновено кафява на цвят, често е първият знак за рабдомиолиза.

  • Лабораторни характеристики

Отличителен знак за увреждане на мускулите е повишение на креатин фосфокиназата (креатин киназата).

  • Конституционални симптоми

Тези симптоми включват: обща отпадналост, повишена температура, тахикардия, гадене и повръщане. Променено психическо състояние (например объркване) и понижено отделяне на урина могат също да бъдат признаци.

Усложненията на рабдомиолизата може да включват остра бъбречна недостатъчност и в някои случаи смърт. Животозастрашаващи усложнения, различни от бъбречна недостатъчност, включват хиперкалиемия (по-високи от нормалните нива на калий в кръвта) и дисеминирана интраваскуларна коагулация. Колко често случаи водят до тези усложнения до голяма степен зависи от степента на рабдомиолизата и скоростта, с която засегнатите лица търсят и получават медицинска помощ.

Още информация може да прочетете тук:

4.0, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО