Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Вродени аномалии, деформации и хромозомни аберации Вродени аномалии на половите органи Вродени аномалии на матката и шийката на матката Вродена аномалия на матката и шийката на матката, неуточнена

Вродена аномалия на матката и шийката на матката, неуточнена МКБ Q51.9

Вродена аномалия на матката и шийката на матката, неуточнена МКБ Q51.9 - изображение

Половото разграничаване започва рано през феталния период. До шестата гестационна седмица мъжката и женската полова система са идентични. Състоят се от два чифта симетрични генитални канали. При женските ембриони отсъствието на тестостерон и други инхибиращи субстанции позволява узряването на Мюлеровите канали. По-късно те се доближават един до друг и започват да се сливат. В деветата гестационна седмица, преградата, получила се между слетите Мюлерови канали се резорбира и се формира единичен канал, наречен утеровагинален. От него се развиват матката и горната част от влагалището, а неслетите горни части на Мюлеровите канали формират фалопиевите тръби. Долната част от влагалището се формира от синовагиналната бразда на урогениталния синус. Утеровагиналния канал се удължава и се съединява с урогениталния синус, с което се завършва структурата на женския репродуктивен тракт.

Някои аномалии на женската полова система се развиват в резултат от неуспешно удължаване на билатералните Мюлерови канали. Други вродени аномалии на матката и маточната шийка, включително вродена аномалия на матката и шийката на матката, неуточнена могат да бъдат резултат от нарушено сливане, канализиране и резорбция на преградата на Мюлеровите канали.

Основните класове аномалии на матката и маточната шийка са агенезия, хипоплазия, еднорога матка, двурога матка. Други вродени аномалии на матката и маточната шийка са дъговидна матка, малформации вследствие експозиция на диетилстилбестрол, вродена аномалия на матката и шийката на матката, неуточнена.

Някои аномалии могат да бъдат безсимптомни. Други вродени аномалии на матката и маточната шийка протичат с менструални смущения, затруднено зачатие, усложнения на бременността и др. Жените с вродени малформации на матката и шийката на матката нямат хормонални отклонения.

3.7, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО