Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Неонатална жълтеница, причинена от масивна хемолиза Неонатална жълтеница от масивна хемолиза, неуточнена

Неонатална жълтеница от масивна хемолиза, неуточнена МКБ P58.9

Неонатална жълтеница от масивна хемолиза, неуточнена МКБ P58.9 - изображение

Хемолизата е процес, при който се разрушават еритроцитите и се освобождава хемоглобин. Рубриката неонатална жълтеница от масивна хемолиза, неуточнена, включва патологични състояния, при които червените кръвни клетки се разрушават преждевременно.

Етиологията на хемолизата е различна. Може да се наблюдава при:

  • автоимунни процеси;
  • наследствени заболявания, при които има промяна във формата и структурата на червените кръвни клетки;
  • нарушения в синтеза на хемоглобина;
  • ензимни дефицити на еритроцитите.

Масивната хемолиза се представя клинично с прояви на анемия – бледа кожа и лигавици, бебетата са отпуснати, отказват да се хранят. Поради разрушаването на хемоглобина се получава повишаване на индиректния билирубин, който се отлага по кожата и лигавиците на новороденото като им придава жълт цвят. Може да се наблюдава също увеличен черен дроб и слезка.

Диагнозата се поставя на базата на анамнестични данни за анемия, типична клинична картина и лабораторни изследвания.

Лечението на неонатална жълтеница от масивна хемолиза, неуточнена, е насочено към овладяване на анемията. Прилагат се водно-солеви разтвори за поддържане на хомеостазата, прави се кръвопреливане при масивна хемолиза. При някои хемолитични анемии добър ефект има спленектомията (отстраняването на слезката).

4.4, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия