Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Неонатална жълтеница, причинена от масивна хемолиза Неонатална жълтеница от поглъщане на майчина кръв

Неонатална жълтеница от поглъщане на майчина кръв МКБ P58.5

Неонатална жълтеница от поглъщане на майчина кръв МКБ P58.5 - изображение

По време на раждането бебето може да погълне определено количество майчина кръв. Тя попада в стомашно-чревния му тракт и се разгражда подобно на кръвта от кръвен съсирек. Така се получава неонатална жълтеница от поглъщане на майчина кръв.

Този процес включва няколко етапа. Първо клетките от събралата се кръвна колекция се разпадат, след което се подлагат на фагоцитоза от макрофагите и от страна на клетките на ретикулоендотелната система. Хемоглобинът от червените кръвни клетки също се разгражда. Това води до повишаване на серумния билирубин. При стойности над 35 μmol/l той се отлага в тъканите и води до появата на жълтеница.

Клиничната картина обикновено включва: жълто оцветяване на кожата и лигавиците, като то е най-интензивно по склерите на бебето и под езика. Рядко се наблюдават други симптоми. При високи нива на индиректния билирубин може да има прояви като:

  • летаргия;
  • сънливост;
  • нарушения в дишането;
  • гърчова симптоматика и други.

Диагнозата се поставя чрез физикален преглед на новороденото и лабораторни изследвания, които показват повишен билирубин.

Неонаталната жълтеница от поглъщане на майчина кръв обикновено преминава известно време, след като се резорбира събралата се кръвна колекция. При по-силно изразена индиректна хипербилирубинемия може да се приложи облъчване със синя светлина. Тогава индиректният билирубин се превръща във фотобилирубин, който е водно разтворим и се отделя с урината.

3.8, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия