Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Неонатална жълтеница, причинена от масивна хемолиза Неонатална жълтеница от инфекция

Неонатална жълтеница от инфекция МКБ P58.2

Неонатална жълтеница от инфекция МКБ P58.2 - изображение

Жълтеницата при новородените е често срещано явление. Обикновено тя не е опасна, но в някои случаи може да се дължи на сериозно заболяване, което да изисква лечение в болница. За тежка неонатална жълтеница става дума, когато се появи още в първите 24 часа от живота на бебето или не изчезва до две седмици.

Жълтеницата в неонаталния период може бъде физиологична, която е нормална находка и се наблюдава при разграждането на феталния хемоглобин. Патологичната жълтеница може да се дължи на редица заболявания:

  • вродени чернодробни аномалии;
  • наследствени чернодробни нарушения;
  • вродени или придобити инфекции.

Неонатална жълтеница от инфекция се среща по-рядко при новородените. Състоянието може да се дължи на вродени инфекции, при които инфектирането на бебето става по време на неговото вътреутробно развитие. Такива инфекции са:

  • токсоплазмозата;
  • вродената рубеола;
  • цитомегалвирусната инфекция;
  • херпес-вирусната инфекция;
  • вроденият хепатит и други.

Клиничната картина зависи от причинителя на заболяването и тежестта на пораженията. Симптомите могат да включват: редица малформации, хипотрофия, увреждане на черния дроб, хепатит, засягане на ЦНС и други.

Клинично неонаталната жълтеница се проявява с жълто оцветяване на кожата и лигавиците на новороденото в резултат на повишаване нивото на серумния билирубин над 35 μmol/l и отлагането му в тъканите. Пожълтяването се появява най-рано и се задържа най-дълго по небцето, по склерите и под езика.

Неонаталната жълтеница може да се наблюдава и при придобити инфекции, получени след раждането. Редица изследвания показват, че при новородени с инфекции на пикочните пътища често се наблюдава жълтеница. В някои случаи тя може да бъде един от първите признаци на бактериална инфекция при бебета. Направено е изследване със 160 новородени, при което се установява, че дванадесет (7,5%) от 160 бебета имат инфекции на пикочните пътища. Изолираните организми включват: E. coli, Enterobacter cloacae, Enterococcus, Klebsiella pneumoniae, стрептококи от група В, St. aureus. Новородените с поява на жълтеница след 8-дневна възраст имат пo-често уринарни инфекции.

Диагнозата неонатална жълтеница от инфекция се поставя на базата на данни от анамнезата, клиничната картина, лабораторната находка и инструменталните изследвания.

Усилията са насочени към диагностика и лечение на основното заболяване, тъй като жълтеницата не е заболяване, а е симптом на такова.

3.6, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия