Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Вътречерепен нетравматичен кръвоизлив у плода и новороденото Вътречерепен (нетравматичен) кръвоизлив у плода и новороденото, неуточнен

Вътречерепен (нетравматичен) кръвоизлив у плода и новороденото, неуточнен МКБ P52.9

Вътречерепен (нетравматичен) кръвоизлив у плода и новороденото, неуточнен МКБ P52.9 - изображение

Рубриката вътречерепен (нетравматичен) кръвоизлив у плода и новороденото, неуточнен, включва патологични състояния, при които има кървене в различни мозъчни структури. Тези кръвоизливи са нетравматични, тъй като се срещат предимно при недоносени новородени, без да има травматично увреждане на главния мозък.

Основните рискови фактори за появата на вътречерепния кръвоизлив са преждевременното раждане и раждането на бебе с ниско тегло. Основният патогенетичен механизъм за появата на вътречерепните (нетравматични) кръвоизливи е недостатъчното количество кислород, достигащо до плода. Това се отразява неблагоприятно, особено на недоносените бебета, тъй като мозъчните им структури са все още незрели и компенсаторните им механизми при хипоксия са ограничени. Кръвоносните съдове, намиращи се в мозъчните структури, могат да се разрушат много лесно, което да доведе до кървене.

Клиничната картина може да бъде разнообразна. Зависи от локализацията на кръвната колекция, от нейното количество и общото състояние на бебето. Малките вътречерепни кръвоизливи могат да протекат безсимптомно, докато при по-големите се наблюдава силно изразена неврологична симптоматика. Може да има:

  • промени в съзнанието;
  • нарушения на сърдечната дейност;
  • нарушено дишане (апноични паузи);
  • гърчове;
  • кома;

Диагнозата се поставя на базата на анамнестичните данни, физикалния преглед и инструменталните изследвания. Най-точни са компютърната томография и ядрено-магнитният резонанс.

Лечението на вътречерепния (нетравматичен) кръвоизлив у плода и новороденото, неуточнен, зависи от локализацията и количеството кръв, което се е събрало. В по-леките случаи новороденото се наблюдава, ако няма клинични прояви и е в добро състояние, лечение не се налага. При по-малките кръвоизливи прогнозата е добра и се наблюдава спонтанна резорбция. При по-тежките случаи лечението е консервативно (медикаментозно) или оперативно (извършва се евакуация на кръвната колекция).

4.3, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО