Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Дихателни и сърдечно-съдови нарушения, характерни за перинаталния период Други респираторни нарушения, възникващи в перинаталния период Респираторно нарушение при новороденото, неуточнено

Респираторно нарушение при новороденото, неуточнено МКБ P28.9

Респираторно нарушение при новороденото, неуточнено МКБ P28.9 - изображение

Към рубриката респираторно нарушение при новороденото, неуточнено, принадлежат нервно-регулаторните нарушения. Дихателният център в продълговатия мозък и пневмотаксичният център в средния мозък контролират дишането чрез нервни импулси, идващи от кората на главния мозък, хипоталамуса и периферната нервна система. Нарушенията на всяко едно от тези звена изменя характера на импулсите и променя възбудимостта на двата центъра. Най-честите причини за пораженията на ЦНС са: кръвоизливи в мозъка, черепномозъчни травми, възпалителни заболявания на мозъка, оток, токсични увреждания, мозъчни тумори и други. Тези увреждания могат да настъпят по време на бременността, при самото раждане или в неонаталния период.

Респираторните нарушения при новороденото могат да се изразяват в промяна на честотата и ритъма на дишане. Нормално дихателната честота при новородените е по-висока (40-60/мин), поради анатомичните особености на гръдния кош.

Промените в честотата на дишане включват:

  • тахипнея (учестено дишане), която може да се наблюдава при фебрилни състояния, сърдечна и дихателна недостатъчност, увеличена основна обмяна, анемия и др.;
  • брадипнея (забавено дишане), която се среща предимно при метаболитни нарушения, чернодробна кома, отравяне с опиати, възпалителни заболявания на мозъка и др.;
  • апнея (спиране на дишането), тя се среща при отравяния, дихателни и сърдечни проблеми, мозъчни заболявания и др.;

Промените в ритъма на дишане са:

  • дишане тип Чейн-Стоукс - постепенно задълбочаващо се дишане, след което дълбочината на дишане намалява и следва фаза апное. Тя може да продължи до 1 минута, да се появи цианоза, загуба на съзнание, гърчове. Това дишане е характерно за разстройства на мозъчното кръвообращение, менингити, мозъчни тумори, сърдечна недостатъчност, метаболитни нарушения. Важно е да се отбележи, че дишането на новороденото е неритмично и наподобява това на Чейн-Стоукс.
  • дишане тип Био – подобно на Чейн-Стоуксовото, но апноичните фази започват и свършват внезапно. Този тип дишане е признак на силно намаляване на възбудимостта на дихателния център - среща се при мозъчни тумори, кръвоизливи, менингити.
  • дишане тип Кусмаул - дълбоко и шумно дишане. Среща се при диабетна, уремична и чернодробна кома.

Диспнеята е респираторно нарушение при новороденото, която представлява затруднено дишане. Обикновено при нея има задълбочаване и учестяване на дишането. Диспнеята се среща при заболявания на дихателните пътища, белия дроб, плеврата, гръдния кош, заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбречни, хематологични, неврологични заболявания и др.

4.0, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО