Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Дихателни и сърдечно-съдови нарушения, характерни за перинаталния период Вродена пневмония Вродена пневмония, причинена от E. coli

Вродена пневмония, причинена от E. coli МКБ P23.4

Вродена пневмония, причинена от E. coli МКБ P23.4 - изображение

Около 9% от всички вродени пневмонии се причиняват от Escherichia coli. Това е грам-отрицателен микроорганизъм, който обитава стомашно-чревния тракт.

Вродена пневмония, причинена от E. coli, се среща предимно при деца, които са родени с ниско тегло. Заразяването става чрез аспириране на околоплодни води, при интраутеринна инфекция, която достига до плода по асцендентен път или при преминаването на бебето по родилния канал.

Клиничната картина включва: тахидиспнея, редуване на бледост и цианоза, ноздрено дишане, фебрилитет, бебето отказва да се храни. При аускултация се установяват влажни хрипове.

Диагнозата се поставя чрез извършването на следните изследвания:

  • вземане на гърлен секрет и материал от стомашна промивка за  изолиране на причинителя;
  • хемокултура;
  • рентгенография на белите дробове;

Лечението на вродената пневмония, причинена от E. coli, е антибиотично. Прилагат се предимно цефалоспорини от втора и трета генерация, макролиди. За температурата се дават антипиретици, в тежките случаи при нужда се включва кислород.

3.6, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО