Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Дихателни и сърдечно-съдови нарушения, характерни за перинаталния период Вродена пневмония Вродена пневмония, причинена от стрептококи група В

Вродена пневмония, причинена от стрептококи група В МКБ P23.3

Вродена пневмония, причинена от стрептококи група В МКБ P23.3 - изображение

Характерно за вродената пневмония е това, че клиничната и изява започва до 48-ия час след раждането. Вродената пневмония, причинена от стрептококи група В представлява инфекциозно възпаление на белодробния паренхим, засягащо новородените деца. Причинителите са грам - позитивни стрептококи от група В.

Особеност на пневмонията, причинена от стрептококи е това, че инфекцията се разпространява лимфогенно от огнището към лигавицата на бронхите. Процесът има изразена интерстициална компонента с разпръснати дребни огнища, често с участъци на хеморагична некроза и образуване на малки кухини. Често вторично се инфектира и плеврата под формата на плеврит, с плеврален ексудат, беден на фибрин.

Вродената пневмония, причинена от стрептококи от група В, се среща по-често при недоносени, деца на майки със стрептококова инфекция на влагалището и други.

Клиничната изява протича с признаци на дихателна недостатъчност и изразен токсо-инфекциозен синдром. Новороденото е с тахипнея (учестено дишане), диспнея (задух), тахикардия (учестена сърдечна дейност), кожата му е бледа и цианотична, не желае да приема кърма, телесната му температура е висока и други.

При физикалния преглед на белите дробове се установява скъсен перкуторен тон, отслабено везикуларно дишане, наличие на хрипове, но понякога физикалната находка може да е минимална.

Рентгенографията на гръдния кош се характеризира с изразени интерстициални изменения и множество окръглени огнища с различна еволюция и засягане на плеврата. Хилусните лимфни възли са уголемени.

Лабораторните изследвания показват левкоцитоза с олевяване, ускорена СУЕ, анемия, повишен антистрептолизинов титър (AST) и други. Следи се количеството на кислорода и въглеродния диоксид в артериалната кръв (АКР). Желателно е да се вземе секрет от носа и гърлото за микробиологична посявка.

Лечението на вродената пневмония, причинена от стрептококи група В, се състои в системното приложение на антибиотици от групата на бета-лактамите. Същевременно се прилага и кислородотерапия. При значителна дихателна недостатъчност се преминава към асистирана белодробна вентилация.

4.3, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО