Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Родова травма Други родови травми Некроза на подкожната мастна тъкан при родова травма

Некроза на подкожната мастна тъкан при родова травма МКБ P15.6

Некроза на подкожната мастна тъкан при родова травма МКБ P15.6 - изображение

Некрозата на подкожната мастна тъкан на новороденото е рядко заболяване. Тя се характеризира с образуването на твърди, еритематозни възли и плаки върху тялото, ръцете, краката и лицето на доносени новородени. Възлите и плаките се появяват през първите няколко седмици от живота на бебето. Некрозата на подкожната мастна тъкан на новороденото може да се усложни от хиперкалцемия и други метаболитни нарушения.

Патогенезата
на некрозата на подкожната мастна тъкан при родова травма не е известна. Предполага се, че значение има натискът върху тъканите на бебето по време на родовия акт. Прието е, че студа или стрес-индуцираната травма на незрелите клетки води до втвърдяване на мастните клетки и до тяхната некроза.

Като усложнение може да се получат увеличини нива на калция в организма и да се образуват калцификати. Хиперкалцемия, ако въобще се развие, започва при бебета на възраст 1-2 месеца.

Грануломатозните инфилтративни форми по различни пътища могат да доведат до животозастрашаваща хиперкалциемия. Повишено е количеството на 1 алфа-хидроксилазата в грануломатозния инфилтрат. Доказано е, че алфа-хидроксилазата спомага за превръщането на 25 OH D3 в неговата активна форма 1,25 ОН 2D3. Това води до увеличаване на чревната абсорбция на калций, което потенциално води до хиперкалциемия. Повишени нива на простагландин Е2 (PGE2) са докладвани при некроза на подкожната мастна тъкан и могат да допринесат за хиперкалцемията.

Друго обяснение за хиперкалциемията е отделянето на калций от некротични мастните клетки или повишени нива на паратиреоидния хормон (ПТХ), които косвено повишават серумния калций чрез насърчаване на активността на остеокластите.

Некрозата на подкожната мастна тъкан при родова травма не е тежко заболяване, тъй като има способността да се самоограничава. Когато лезиите регресират може да се получи хипертриглицеридемия, заради метаболизирането на мастните киселини в засегнатата мастна тъкан. Възможно е да се получат атрофични белези.

Не е необходимо лечение. Кожните лезии се възстановяват спонтанно. Терапия се прилага единствено при тежка хиперкалциемия. Тогава се влива физиологичен разтвор, дава се диуретик, може да се приложи калцитонин, кортикостероиди.

3.3, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО