Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Родова травма Други родови травми Увреждане на стерноклеидомастоидния мускул при родова травма

Увреждане на стерноклеидомастоидния мускул при родова травма МКБ P15.2

Увреждане на стерноклеидомастоидния мускул при родова травма МКБ P15.2 - изображение

Често срещано увреждане по време на раждане е травмата на стерноклеидомастоидния мускул. Най-честият резултат от травмата е хематомът.

Увреждането на стерноклеидомастоидния мускул при родова травма обикновено се дължи на преразтягане на мускула при оказване на мануална екстракция на главата при седалищно предлежание или дърпане на главата при задържан раменен пояс в изхода на таза. Поради прекомерното разтягане на мускула се късат неговите влакна и кръвоносни съдове, поради което се получава кръвоизлив, който се резорбира за седмици. На мястото на кръвоизлива може да се развие фиброзна тъкан с последваща контрактура на мускула и изкривяване на шията (тортиколис).

Клиничната изява на увреждането на стерноклеидомастоидния мускул при родова травма в началото е много дискретна. Две-три седмици след раждането майката може да опипа твърда подутина в средната или долната част на шията с размер на малък орех. Подутината е неболезнена на пипане, в началото мека, а в последствие твърда, подвижна е и не е сраснала с кожата.

Диагнозата се поставя при клиничния преглед, при който се установява мека подутина, без флуктуация. Може да се използва и ехография.

Диференциална диагноза се прави с латерална киста на шията, ретрофарингеален абсцес и други.

В повечето случаи увреждането на стерноклеидомастоидния мускул при родова травма не изисква хирургично лечение - разнася се спонтанно. В част от случаите обаче фиброзата води до скъсяване и контрактура на мускула и изкривяване на шията на една страна (тортиколис). Детето държи главата си наведена към болната, с лице гледащо към здравата страна.

Консервативното лечение се състои в масажи и поставяне на главичката на бебето в положение на хиперкорекция. Когато кърмачето спи в тази поза, като под главичката му се поставя възглавничка, така че мускулът да се разтяга. Полезна е и физиотерапията - топли процедури, йонофореза и други. При по-упорити случаи може да се наложи хиперкорекция чрез пластмасово или гипсово коритце. Ако тортиколисът не изчезне до края на втората година може да се наложи хирургическо лечение.

5.0, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО