Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Родова травма Родова травма на периферната нервна система Родови травми на други отдели на периферната нервна система

Родови травми на други отдели на периферната нервна система МКБ P14.8

Родови травми на други отдели на периферната нервна система МКБ P14.8 - изображение

В родовия травматизъм се включват различни увреждания на периферната нервна система. Най-често е засягането на раменния сплит, но са възможни и други увреждания. Към рубриката родови травми на други отдели на периферната нервна система се включва засягането на радиалния, седалищния, ларингеалния нерв.

Увреждането на радиалния и седалищния нерв се среща много рядко като резултат от родова травма. Обикновено се наблюдават вследствие на други наранявания, настъпващи след раждането.

Нарушаването на функцията на ларингеалния нерв може да повлияе на гълтането и дишането на бебето. Увреждането му може да бъде вследствие на неправилна позиция на плода в утробата, при която главата се завърта и се огъва странично. По време на раждането също може да настъпи увреждане на ларингеалния нерв при подобно движение на главата. Около 10% от случаите на парализа на гласните струни е причинена от родова травма.

Клиничната картина при едностранното увреждане на ларигелания нерв включва:

  • дрезгав плач на бебето;
  • затруднено дишане;
  • гълтателния рефлекс може да бъде нарушен.

Двустранната парализа може да бъде причинена от травма на ларингеалния нерв по време на раждане, но по-често двустранното засягане произтича от увреждане на централната нервна система (ЦНС) като хипоксия или кръвоизлив. При новородени с двустранна парализа често е налице тежка респираторна недостатъчност.

За поставяне на диагнозата важно е да се направи директна ларингоскопия. Важно е парализата на ларингеалния нерв да се разграничи от други състояния, които водят до респираторен дистрес и стридор при новороденото.

Парализата често отзвучава 4-6 седмици, въпреки че възстановяването може да отнеме 6-12 месеца при по-тежки случаи.

Лечението е симптоматично. След като новороденото е стабилно и често се аспирират секретите, така максимално се намалява риска от аспирация. При бебета с двустранно увреждане може да се наложи хранене със сонда, а в тежките случаи и трахеотомия.

3.2, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки