Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Родова травма Родова травма на периферната нервна система Други родови травми на раменния сплит

Други родови травми на раменния сплит МКБ P14.3

Други родови травми на раменния сплит МКБ P14.3 - изображение

Освен парализа на раменния сплит от горен тип (Erb) и долен тип (Klumpke) има и трети тип – тотален, който се класифицира към рубриката други родови травми на раменния сплит. Тоталният тип парализа засяга С5 – Тh1.

Най-често увреждане на раменния сплит при раждане се получава при едър плод, което често налага акушерски прийоми за израждане. Също може да се получи увреждане при опит за освобождаване на раменете по време на родилния процес и при седалищно предлежание на плода.

Това увреждане се свързва с трайни увреди на цялото нервно сплетение. На лице е вяла парализа на крайника, той е изтънен, хипотрофичен (с намален обем и слабост на мускулатурата). Често се добавя и синдрома на Клод Бернар Хорнер, който се характеризира с птоза (спадане на клепача), миоза (свиване на зеницата), енофталм (хлътване навътре на очните ябълки). Най-тежко протича тоталната парализа. При нея е възможно и засягане на френичния нерв, инервиращ диафрагмата. В резултат на това може да се развие тежък респираторен дистрес и изходът може да е фатален.

За диагнозата родова травма на раменния сплит винаги трябва да се предполага, когато родилния процес е протекъл с  усложнения, когато бебето е била в седалищно предлежание или е имало замятане на горен крайник. Провежда се електромиографско изследване, което може да установи точната локализация и тежеста на увредата. Прави се рентгенография за откриване на фрактури на ключицата и рамена кост.

Лечението на травмата на раменния сплит, която принадлежи към други родови травми на раменния сплит е основно симптоматично. При тежките увреди консервативното лечение не дава резултат. Оперативно лечение също не се провежда.

3.0, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки