Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Родова травма Родова травма на периферната нервна система Парализа на диафрагмалния нерв при родова травма

Парализа на диафрагмалния нерв при родова травма МКБ P14.2

Парализа на диафрагмалния нерв при родова травма МКБ P14.2 - изображение

Парализата на диафрагмалния нерв представлява увреждане на нервус френикус по време на родовия процес. Той отговаря за инервирането и движението на диафрагмата (голям плосък мускул, разположен под белите дробове и взимащ важна роля в дишането). Диафрагмалният нерв се образува от сливането на трети, четвърти и пети шийни нерви.

Рискови фактори за парализа на диафрагмалния нерв при родова травма са:

  • голям плод;
  • тесен таз на майката;
  • раменна дистокия;
  • многоплодна бременност;
  • преципитирано раждане;
  • седалищно раждане и други.

Увреждането на нерва често се съчетава с парализа на брахиалния плексус, фрактура на ключица, допълнително шийно ребро и други.

Когато бебето е с парализа на диафрагмалния нерв, при вдишване диафрагмата остава високо и не позволява качественото разгъване на белия дроб. Поради това една от основните клинични изяви е, че едната страна на коремчето не се издува при вдишване. Дихателните движения се учестяват, за да компенсират хипоксията. Понякога дихателната недостатъчност води и до посиняване на крайниците и лицето на бебето (цианоза), която обаче се подобрява при плач. При аускултация се установява отслабено везикуларно дишане в засегнатата белодробна половина. Едностранната парализа на диафрагмата може да остане и неразпозната, за разлика от двустранната, която е придружена от тежка дихателна недостатъчност.

За поставянето на диагнозата, освен физикалните изследвания помагат и рентгенографските. Установява се висок стоеж на диафрагмата. С ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) на шията може да се провери състоянието на шийните нерви.

Обикновено едностранната парализа на диафрагмалния нерв при родова травма не изисква лечение. Трябва да се следи състоянието на бебето и при нужда да се подаде кислород или да се постави в кувьоз. Може да се прилагат лекарства, подобряващи нервната трансмисия, като Нивалин и витамини от група В. При двустранната парализа бебетата се подлагат на хирургическа интервенция.

При парализа на диафрагмата е важно бебето да се кърми внимателно и на почивки, тъй като лесно се изморява. Поради опасността от застойна пневмония то трябва редовно да се обръща в леглото.

2.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки