Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Родова травма Родова травма на скелета Увреждания на други части на скелета при родова травма

Увреждания на други части на скелета при родова травма МКБ P13.8

Увреждания на други части на скелета при родова травма МКБ P13.8 - изображение

По време на раждането могат да се получат различни травми, засягащи скелета на бебето. Най-често се увреждат дългите кости (бедрената кост, костите на раменния пояс), черепните и други.

Към рубриката увреждания на други части на скелета при родова травма спадат наранявания на гръбначния стълб. Най-често се засяга шийния отдел. Рядко се наблюдава нараняване на гръбначния мозък, обикновено се засягат прешлените.

Увреждането на шийния отдел на гръбначния стълб е свързана с преразтягане на главата на плода в утробата и по време на родилния процес. Честотата на тази травма е по-висока при седалищните предлежания и в случаите на използване на форцепс за подпомагане на раждането.

Тежки и трайни увреждания се наблюдават при засягане цервикален гръбначен мозък от травмата на прешлените. Клиничната картина може да включва:

  • болка;
  • парестезии (мравучкане, изтръпване);
  • черепна невралгия;
  • единична пареза в крайниците;
  • загуба на способността за движение;
  • загуба на чувствителността за допир, натиск за топло, студено;
  • загуба на контрол в тазово-резервоарните функции (това не критерий за оценка при бебетата);
  • затруднено дишане, кашляне.

Докато клиничната картина при възрастните е специфична и по-лесно насочва лекаря към увреждането, то при децата е по-трудно да се постави диагноза. Голяма част от клиничните прояви при възрастните, които са патологични, то при бебета са нормални.

Диагнозата увреждания на други части на скелета при родова травма се поставя чрез изследване на рефлексите, рентгенография, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс.

Лечението зависи от засягането. Някои увреждания изискват оперативна намеса, при други е достатъчна имобилизация на засегнатия участък.

3.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО