Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Родова травма Родова травма на окосмената част на главата Други увреждания на окосмената част на главата при раждане

Други увреждания на окосмената част на главата при раждане МКБ P12.8

Други увреждания на окосмената част на главата при раждане МКБ P12.8 - изображение

Уврежданията на окосмената част на главата на бебето могат да бъдат леки, които бързо отминават или по-сериозни. Към рубриката други увреждания на окосмената част на главата при раждане принадлежат различни повърхностни наранявания и такива, които са по-дълбоки и сериозни.

Най-леките увреждания на меките тъкани са еритем (зачервяване) и екскориации (свличане на повърхностните слоеве на кожата). Те преминават бързо и не се налага лечение. Ако охлузванията са големи има опасност от вторичното им инфектиране. В тези случаи може да се наложи антибиотична терапия.

Може да се наблюдават също така и петехии при новороденото, които са главно по лицето, но могат да се открият и по окосмената част на главата. Те се срещат при деца, които са имали увита около главата пъпна връв. Петехиите се получават от увеличеното налягане в областта на главата и венозния застой.

По-сериозно нараняване е отокът на окосмената част на главата на детето. Той се получава при задържане на главата на бебето по-дълго в изхода на таза. Отокът е разлят, обхваща кожата и подкожната тъкан. Обикновено надхвърля рамките на една кост, не флуктуира и се резорбира за 2-3 дни.

Диагнозата на други увреждания на окосмената част на главата при раждане се поставя след раждането още при огледа и физикалния преглед.

Лечението е предимно симптоматично. Някои наранявания не изискват лечение и преминават бързо. При инфектиране на окосмената част на главата се прилагат антибиотици.

4.0, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО