Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Родова травма Други родови травми на централната нервна система Увреждане на други черепномозъчни нерви при родова травма

Увреждане на други черепномозъчни нерви при родова травма МКБ P11.4

Увреждане на други черепномозъчни нерви при родова травма МКБ P11.4 - изображение

По време на раждането могат да се получат различни травми на бебето със засягане на черепномозъчните нерви (ЧМН). Най-често се наблюдава увреждане на лицевия нерв, но освен него могат да се увредят и други ЧМН.

Към рубриката увреждане на други черепномозъчни нерви при родова травма спадат уврежданията на очедвигателните нерви (трети, четвърти и шести).

Nervus oculomotorius (трети ЧМН) инервира част от очедвигателните мускули. Основният симптом е диплопия (двойно виждане)от изместване на визуалните оси. Окото обикновено се отклонява надолу и навън, има птоза (спадане) на клепача, която може да бъде достатъчно тежка, за да попречи на нормалното виждане.

Nervus trochlearis (четвърти ЧМН) отговаря за инервацията на външните очни мускули. Парализата му може да доведе до нарушение на зрението, двойно виждане. Това е честа вродена малформация, но и травма на главата по време на раждането може да предизвика парализата.

Най-честата причина за увреждане на nervus abducens (шестия ЧМН) при децата е травмата. По време на раждането може да бъде засегнат. Клиниката включва:

  • загубата на слуха;
  • лицева слабост;
  • понижена лицева чувствителност;
  • неправилно движение на очите;
  • двойно виждане.

Диагнозата на уврежданията на очедвигателните нерви се поставя след обстоен преглед след раждането на детето. Нарушенията в ЧМН могат да се установят чрез компютърна томография. Също се прави ЯМР, който дава много подробна информация за състоянието на мозъчната тъкан, ЧМН и съдовите структури.

Лечението на уврежданията на други черепномозъчни нерви при родова травма зависи от причината, предизвикала парализата на нерва, както и от степента на самото увреждане.

В някои случаи се прилага медикаментозна терапия, която най-често е комбинация от кортикостероидни препарати и противовирусни лекарства. Може да се приложи и антиоточен препарат, например манитол. В други случаи добър ефект показва физиотерапията, масажът, различни упражнения.

2.8, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО