Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Родова травма Други родови травми на централната нервна система Увреждане на лицевия нерв при родова травма

Увреждане на лицевия нерв при родова травма МКБ P11.3

Увреждане на лицевия нерв при родова травма МКБ P11.3 - изображение

При родовите травми може да се засегнат различни нерви. Често се получава увреждане на лицевия нерв при родова травма. Най-често при притискане и смачкване на лицевия нерв на мястото на излизането му от черепа в маточната кухина, по време на раждането или след прилагането на форцепс. Парализата е видима още в първите часове след раждането.

В зависимост от мястото на увредата се различава централна и периферна лицева парализа.

При периферна лицева парализа е засегната цялата половина на лицето, включително и челото. При плач участва само мускулатурата на здравата страна на лицето. Откъм засегнатата част назолабиалната гънка е изгладена, клепачите не покриват добре окото, а устния ъгъл е увиснал надолу.

При централната лицева парализа са засегнати само долните две трети на лицето. Назолабиалната гънка е изгладена, но окото се затваря добре и бебето набръчква челото си по време на плач.

Сукането и гълтането и при двата вида лицеви парализи остава незасегнато.

Протичането на увреждане на лицевия нерв при родова травма е благоприятно. Оздравяване настъпва дори и спонтанно след няколко месеца. По-лоша прогноза има травматичното прекъсване на нерва.

Лечението се състои в даването на витамини от група В, нивалин и назначаването на физиотерапевтични процедури. При липса на ефект до десетия ден трябва да се направи електродиагностика на нерва. Намалената или липсваща проводимост налага хирургическа намеса. Тъй като бебето не може да затваря окото си има опасност от изсъхване и разязвяване на роговицата. Затова редовно трябва да се поставят капки физиологичен разтвор в окото.

Профилактиката на увреждане на лицевия нерв при родова травма се състои в правилното водене на раждането и спазване на индикациите и методите за налагане на форцепс.

4.5, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО