Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Увреждания на плода и новороденото, обусловени от патологични състояния на майката, усложнения на бременността, раждането и родоразрешаването Увреждания на плода и новороденото от състояния на майката, които могат да не са свързани с настоящата бременност Увреждания на плода и новороденото от други състояния на майката

Увреждания на плода и новороденото от други състояния на майката МКБ P00.8

Увреждания на плода и новороденото от други състояния на майката МКБ P00.8 - изображение

Редица заболявания на майката по време на бременността могат да окажат неблагоприятен ефект върху плода. В рубриката увреждания на плода и новороденото от други състояния на майката се включват заболявания на бременната, които не са класифицирани в другите категории. Такива са: системен лупус еритематозус, локализирани генитални инфекции, АВО- или Rh-несъвместимост и други инфекции, причинени от манипулации на майката.

Системен лупус еритематозус е едно от най-честите автоимунни заболявания, които засягат жени в детеродна възраст. Типичните клинични признаци и симптоми са:

 • умора;
 • треска;
 • артрит;
 • светлочувствителен обрив;
 • серозит;
 • Рейно феномен;
 • гломерулонефрит;
 • васкулит;
 • хематологични нарушения и други.

Бременността при жените с лупусен нефрит е свързана с повишен риск от загуба на плода (до 75%), влошаване на бъбречните и екстрареналните прояви. Въпреки че честотата не е висока, тежки бъбречни обостряния са възможни. За това жените с лупусен нефрит трябва да отложат забременяването, докато болестта достигне ремисия за поне 6 месеца.

Прееклампсията е често усложнение на бременността при системен лупус еритемадодес, проявяваща се при приблизително 13% от пациентите. Често е трудно да се разграничи от лупусен нефрит. Прееклампсията е най-вероятна при пациенти с антифосфолипидни антитела, захарен диабет и други.

От майката към плода могат да преминат лупусни антитела и да предизвикат у новороденото болестно състояние наречено неонатален лупус. При него се наблюдава:

 • намален брой червени кръвни клетки;
 • нисък брой бели кръвни клетки;
 • ниски тромбоцити;
 • кожен обрив.

Може да се развие увреждане на електрическата проводна система на сърцето, водещо до вроден сърдечен блок. Това състояние може да наложи прилагането на пейсмейкър. Има около 2-5% риск за развитие на сърдечен блок и неонатален лупус у бебето. Неонаталният лупус обикновено изчезва за около 6 месеца.

Различни генитални инфекции на бременната могат да доведат до инфектиране на плода: вирусни, бактериални, гъбични и други. В някои случаи тези инфекции могат да предизвикат спонтанен аборт, в други водят до малформации на плода, а в трети могат да протекат безсимптомно. Клиничните прояви при новороденото са разнообразни: кожен обрив, прояви от страна на дихателната, сърдечно-съдовата система, влошено общо състояние, фебрилитет, отказ от храна, неспокойствие, прояви от страна на централната нервна система и други.

Към рубриката увреждания на плода и новороденото от други състояния на майката се включват и състояния, които настъпват в резултат на различни манипулации, които са направени на майката. При венозните манипулации има риск от замърсяване с патогенни микроорганизми, въздушна, мастна емболия, сепсис и други. Това може да доведе до инфектиране на околоплодните води, а оттам и на плода.

Лечението на уврежданията на новороденото е етиологично. Инфекциите в зависимост от причинителя се лекуват с антибиотици, антимикотични препарати и други. При необходимост може да се приложи кислородотерапия, хемотрансфузия и други. Някои увреждания са много тежки и не се поддават на лечение, при тях се прилагат различни методи за облекчаване състоянието на детето.

4.1, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО