Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения, свързани предимно с послеродовия период Венозни усложнения в послеродовия период Повърхностен тромбофлебит в послеродовия период

Повърхностен тромбофлебит в послеродовия период МКБ O87.0

Повърхностен тромбофлебит в послеродовия период МКБ O87.0 - изображение

Тромбофлебитът е общо понятие, включващо редица патофизиологични и патобиохимични процеси във венозната система, изявяващи се с разнообразна клинична проява.

Според международната класификация на болестите се различават повърхностна тромбоза и тромбофлебит и дълбока тромбоза и тромбофлебит.

По време на раждане венозната система на родилката се подлага както на механично притискане, разпъване така и на хормонални влияния. Поради това в следродилния период чести усложнения са венозните.

Едно от често срещаните усложнения е повърхностния тромбофлебит в послеродовия период.

Някои акушерски ситуации и усложнения благоприятстват възникването на венозни тромбози и тромбофлебити: хиперсъсирваемост по време на бременност, късни токсикози, забавено отичане на венозна кръв от долните крайници, прием на естрогени, вътрематочни манипулации, прекарани тромбоемболични заболявания в миналото.

Повърхностният тробофлебит в послеродовия период се характеризира с болезненост и уплътнение по вървежа на вената, често придружени от зачервяване и оток на околните тъкани.

За диагнозата повърхностен тробофлебит в послеродовия период основно значение има огледа и клиничната картина.

Лечението при повърхностен тромбофлебит в послеродовия период се изразява в приложение на локални унгвенти с резорбтивно и с противосъсирващо действие като Kynetol и Heparoid.

Добре е да се прилагат и медикаменти, които подобряват трофиката на съдовата стена на вената като Peflavit.

Пациентката трябва да е в пълен покой на легло, без постелен режим за около 5-6 дни докато изчезнат възпалителните промени засягащи венозните съдове.

Необходимо е краката да стоят по-нависоко.

Прогнозата при пациентките с повърхностен тромбофлебит е добра излекуването се осъществява в рамките на 2-3 седмици.

4.4, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО