Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Родоразрешаване Родоразрешаване при едноплодна бременност чрез използване на друг акушерски способ Раждане на жив плод при абдоминална бременност

Раждане на жив плод при абдоминална бременност МКБ O83.3

Раждане на жив плод при абдоминална бременност МКБ O83.3 - изображение

Абдоминалната бременност представлява бременност, при която оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката - в коремната кухина и продължава своя процес на делене и развитие там.

Раждане на жив плод при абдоминална бременност се наблюдава много рядко.

Абдоминалната бременност е изключително опасно състояние, което може да застраши сериозно живота на бременната жена.

Макар и рядко абдоминалната бременност може да се развие до степен такава, че плодът да стане жизнеспособен въпреки, че се е имплантирал в коремната кухина.

Причините за абдоминална бременност могат да бъдат възпалителни процеси - тазово-възпалителна болест, хирургични интервенции върху маточната тръба, патологични промени в маточните тръби, предишна извънматочна бременност, ин витро оплождане, хормонални причини.

Абдоминалната бременност условно може да се раздели на първична и вторична.

  • Първичната абдоминална бременност се характеризира с това, че е нарушен нормалния ход на яйцеклетката и тя преминава през фуниеобразното разширение на маточната тръба в коремната кухина.
  • Вторичната абдоминална бременност се изразява в недиагностицирана тубарна руптура, вследствие на което яйцеклетката попада в коремната кухина, където се имплантира.

Имплантацията на попадналата в коремната кухина оплодена яйцеклетка, може да бъде различна. Различават се имплантация върху:

  • Тазовия перитонеум.
  • Оментума.
  • Широката връзка.
  • Външната повърхност на матка.

Абдоминалната бременност се характеризира с това, че плода се развива в перитонеалната празнина.

Плодът обикновено загива, резорбира се, мумифицира или калцифицира.

Обикновено разтройството на абдоминалната бременност настъпва до 24 гестационна седмица.

Развитието на плод в коремната кухина често се съпътства с тежки малформации.

Симптомите, които се наблюдават при абдоминална бременност се изразяват с налични болки в корема, гадене, повръщане, метеоризъм, запек, диария, понякога има кървене от вагината.

Всяко фетално движение е много болезнено.

Диагнозата се поставя посредством ултразвуковото изследване, клиничната картина, затрудненото долавяне на детските тонове и други.

Раждане на жив плод при абдоминална бременност се осъществява само чрез лапаротомия, като за предпочитане е долно-срединната лапаротомия.

Операцията е много тежка и сложна, свързана с масивни кръвотечения, засягане на множество органи, често се налага и отстраняване на матката.

Поради всички посочени рискове е задължително раждането при абдоминална бременност да стане при високо квалифициран екип от специалисти - акушергинеколози, хирурзи и уролози, предвид възможните усложнения, които могат да настъпят.

3.3, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО