Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Родоразрешаване Родоразрешаване при едноплодна бременност чрез използване на друг акушерски способ Друго асистирано раждане при седалищно предлежание

Друго асистирано раждане при седалищно предлежание МКБ O83.1

Друго асистирано раждане при седалищно предлежание МКБ O83.1 - изображение

Друго асистирано раждане при седалищно предлежание включва раждане при седалищно предлежание.

При седалищното най-голямата и твърда част на плода - главата, се ражда последна.

Трябва да се знае, че към края на втория триместър седалищното предлежание се среща по-често от главичното.

От всички раждания около 3-4 % са в седалищното.

Причините за плод в седалищно предлежание могат да бъдат прекомерно разтягане на предна коремна стена при многораждали, наличие на хидрамнион, многоплодна бременност, наличие на хидроцефалия или аненцефалия на плода, неправилно положение на плацентата, маточни аномалии, миома, наличие на къса пъпна връв, тумори на плода и други.

Друго асистирано раждане при седалищно предлежание включва протичане на раждането при седалищно предлежание.

Обикновено седалището е подвижно на входа на таза, дори и при първескини и навлиза в него едва след започването на родилната дейност.

С възникването на добра родова дейност седалището се поставя с бизилиакалния си диаметър в напречния или един от косите диаметри на входа на таза.

Спускането на седалището става значително по-бавно, поради това, че меките тъкани на седалището има много по-слаб дилатираш ефект над маточна шийка т.е няма добър стимул за маточните контракции.

Спускайки се в таза вътрешната ротация става на тазовото дъно, като предната половина на седалището се разполага по-ниско от задната.

Достигайки до тазовото дъно бизилиакалния диаметър застава в правия диаметър на изхода на таза.

Предната половина на седалището опира в долния ръб на симфизата и служи за хипомохлион, при което чрез странична флексия на тялото на плода се ражда задната полови на седалището.

Гърбът на плода остава обърнат настрани, а крачетата на плода се раждат постепенно.

Следва външна ротация на седалището, при което раменния пояс застава в идентя за седалището кос диаметър на таза.

Следва вътрешна ротация на раменния пояс, при което той застава в правия диаметър на изхода на таза.

При следваща силна контракция под симфизата се ражда предното рама, а в последствие над перинеума и задното.

Главата на плода в положение на лека флексия навлиза в таза, като най-често тила се насочва напред към симфизата, след което над перинеума се раждат устата, носаи челото и теменната област на плода.

Сериозно усложнение по-време на раждане в седалищно предлежание е замятането на ръчичка, което най-често се дължи на неправилното манипулиране с плода.

Има характерни особености за раждането в седалищно предлежание.

След като се изроди плода до долния ръб на предна скапула, главата на плода навлиза в малкия таз и пъпната връв остава притисната между стените на таза и главата на плода т.е между две костни повърхности, поради което кръвотока към плода се влошава значително.

Раждането трябва да протича относително бавно до раждането на върха на предната скапула, относително бързо до раждането на устата, след което относително бавно се ражда темето.

Винаги трябва да се има предвид, че при неправилно, грубо и преждевременно манипулиране на плода може да доведе до тежки разкъсвания на мекия родов канал, разкъсване на матката и тризмус на шийката.

За диагнозата седалищно предлежание значение имат:

  • Палпацията на корема чрез прийомите на Leopold.
  • Вагиналното изследване - палпират се двата tuber ossis ichii, скротумът, ануса, краче.
  • Ултразвуковото изследване.

При всяко едно раждане в седалищно предлежание акушерът трябва да има пълна готовност за извършването на цезарово сечение, мануална помощ или мануална екстракция.

При наближаване на термина на раждане в седалищно предлежание, е необходимо да се даде компетентната оценка по кой път да се извърши раждането – вагинално, първично секцио цезарея.

Това става чрез преценка на състоянието, големината и предлежанието на плода с помощта на ултразвукова диагностика.

Бременността не трябва да се преносва.

Стимулацията на родилната дейност се извършва само в периода на изгонването. Околоплодният мехур не се разкъсва преди пълно разширение. Раждането се извършва от двама акушери в присъствието на анестезиолог-реаниматор и неонатолог.

4.2, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО