Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Родоразрешаване Цезарово сечение при едноплодна бременност Друго родоразрешаване чрез цезарово сечение при едноплодна бременност

Друго родоразрешаване чрез цезарово сечение при едноплодна бременност МКБ O82.8

Друго родоразрешаване чрез цезарово сечение при едноплодна бременност МКБ O82.8 - изображение

Друго родоразрешаване чрез цезарово сечение при едноплодна бременност включва оперативни интервенции за изваждането на плода и придатъците му от маточната кухина, които се използват сравнително рядко.

Освен типичното истмико-трансверзално и истмико-лонгитудинално, съществуват и други видове цезарово сечение, които се различават значително, извършват се по-трудно и са свързани до известна степен с повече постоперативни усложнения.

Към друго родоразрешаване чрез цезарово сечение при едноплодна бременност принадлежат:

  • Корпоралното Цезарово сечение, известно още като класическо цезарово сечение.
  • Цезарово сечение по метода на Misgav Ladach, известно още като секцио по Shtark.
  • Екстраперитонеално абдоминално Цезарово сечение.
  • Цезарово сечение по метода на Porro.

За извършването на голяма част от посочените методи за абдоминално родоразрешение се изисква огромен опит и много задълбочени познания.

Напоследък честотата на Цезаровото сечение се е увеличила многократно, като в някои родилни заведения, тя достига около 50 % от всички осъществили се раждания.

До известна степен значителното увеличаване на честотата на Цезаровто сечение, донякъде се асоциира със значителното намаляване на процента на налагане на форцепс или вакум екстракция.

3.6, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО