Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения на раждането и родоразрешаването Затруднено раждане поради неправилно положение или предлежание на плода Затруднено раждане поради комбинирано предлежание

Затруднено раждане поради комбинирано предлежание МКБ O64.5

Затруднено раждане поради комбинирано предлежание МКБ O64.5 - изображение

Комбинираното предлежание се среща сравнително рядко.

То може да се наблюдава както при седалищно, така и при главично предлежание.

Когато плодът е в главично предлежание, комбинираното предлежание се характеризира с това, че непосредствено до главата на плода, а понякога дори и по ниско от самата нея стои някоя от двете ръце на плода.

Когато плодът е в седалищно предлежание, комбинираното предлежание се характеризира с това, че освен седалище може да предлежи крак, стъпало или коляно.

Комбинираните предлежания са високо рискови предлежания, тъй като по време на раждането могат да настъпят усложнения, които значително да застрашат живота плода.

Затрудненото раждане поради комбинирано предлежание на плода идва от там, че по време на раждане предлежащата част не може да ангажира добре, не се образува пълноценен пръстен на съприкосновението, раждането протича по бавно от обикновено.

За установяването на това състояние основно значение има вагиналния преглед посредством, който се установява комбинираното предлежание, ултразвуковото изследване.

Всяка бременна трябва да има необходимата подготовка, взети изследвания и предоперативни консултации, в случай че се наложи спешно оперативно родоразрешение.

В голям процент от случаите с комбинирано предлежание се преминава към оперативно абдоминално родоразрешение, предвид всички рискове и усложнения, които могат да настъпят.

3.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО