Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Увреждания на меките тъкани при болести, класифицирани другаде Други увреждания на меките тъкани при болести, класифицирани другаде

Други увреждания на меките тъкани при болести, класифицирани другаде МКБ M73.8

Други увреждания на меките тъкани при болести, класифицирани другаде МКБ M73.8 - изображение

Други увреждания на меките тъкани при болести, класифицирани другаде, са група заболявания, които се характеризират с нарушаване на анатомичната и функционалната цялост на ставите, мускулите, бурсите, фасциите и други. Срещата се във всички възрастови групи, при мъже и при жени с относително еднаква честота.

Причините за възникване на други увреждания на меките тъкани при болести, класифицирани другаде, могат да бъдат инфекциозни (вируси, гъбички, бактерии и други) и неинфекциозни (дегенеративни заболявания, тумори, химически и физични въздействия, тумори и други).

Признаците и симптомите при други увреждания на меките тъкани при болести, класифицирани другаде, се състоят в поява на болка и невъзможност за движение в засегнатата става, висока температура, едем и еритем в областта на засегнатата става, обща отпадналост и неразположение, и други. Освен симптомите от срана на меките тъкани се наблюдават и симптоми на соновното заболяване, довело до поява на уврежданията.

Диагнозата други увреждания на меките тъкани при болести, класифицирани другаде, се поставя въз основа на подробно снета анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други, са полезни за уточняване локализацията на процеса и тежестта на уврежданията.

Лечението на други увреждания на меките тъкани при болести, класифицирани другаде, може да бъде консервативно и хирургично, в зависимост от причината за възникване на уврежданията. Консервативното лечение се провежда с помощта на противовъзпалителни средства, налагетици, антипиретици, антибиотици и други.

3.3, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия