Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Увреждания на меките тъкани, свързани с натоварване, претоварване и натиск Бурсит на големия трохантер

Бурсит на големия трохантер МКБ M70.6

Бурсит на големия трохантер МКБ M70.6 - изображение

Бурсит на големия трохантер представлява състояние, което се характеризира с възпаление на бурсата, локализирана над големия трохантер на фемура. Бурсит на големия трохантер е относително често срещано заболяване сред физически активните пациенти. Честотата на унилатералния трохантерен бурсит сред жените е 15% и 8,5% при мъжете, а тази на двустранния бурсит е 6,6% сред жените и 1,9% при мъжете. Среща се във всички възрастови групи.

Най-честата причина за възникване на бурсит на големия трохантер е остра травма, в областта на големия трохантер. Относително честа причина за поява на заболяването са и репетитивните хронични травми в тази област. Състояния, които могат да предразположат пациентите към развитие на бурсит на големия трохантер са гръбначни деформитети, нарушения в сакроилиачната става, остеоартрит на тазобедрената става, артроскопични манипулации и други.

Признаците и симптомите при бурсит на големия трохантер включват болка в областта на големия трохантер. Болката може да ирадира по хода на крака. Началото на болката може да бъде внезапно или постепенно. Симптомите могат да се засилят, когато пациентът лежи на засегнатата страна. Състоянието може да бъде съпроводено с ограничаване движенията в засегнатата става, накуцване, нарушения на съня, поради силната болка и други.

Диагнозата бурсит на големия трохантер се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Образните изследвания, като рентгенография, компютърна томография и магнитен резонанс се използват за уточняване тежестта на уврежданията. Диаференциална диагноза на заболяването се прави с аваскуларна некроза на главата на фемура, фрактури и увреди на фемур, увреждане на сухожилието на глутеуса, фрактура на таза, тендинит на илиопсоас, илиотибиален банд-синдром, лумбосакрална радикулопатия, остеоартрит, пириформис синдром и други.

Лечението на бурсит на големия трохантер може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от специалист. Консервативното лечение се състои в приложение на противовъзпалителни средства, аналгетици, антипиретици, антибиотици, физикална терапия и други.

2.6, 10 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Бурсит на големия трохантер МКБ M70.6

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия