Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Увреждания на синовиалните обвивки и сухожилията Други увреждания на синовията и сухожилията Увреждане на синовията и сухожилията, неуточнено

Увреждане на синовията и сухожилията, неуточнено МКБ M67.9

Увреждане на синовията и сухожилията, неуточнено МКБ M67.9 - изображение

Увреждане на синовията и сухожилията, неуточнено представляват група заболявания, които се характеризират с нарушаване на анатомичната и функционална цялост обвивките на ставите и сухожилията на мускулите. Заболяванията могат да засегнат индивиди от всички възрасти и се срещат еднакво често и при двата пола.

Етиологията на увреждане на синовията и сухожилията, неуточнено може да бъде травми, дегенеративни заболявания, възпалителни заболявания, вродени заболявания на опорно-двигателната система, туморни образувания, болести на натрупването, системни заболявания и други. Признаците и симптомите при тези заболявания варира в широки граници в зависимост от засегнатите стави или мускули и в зависимост от тежестта на уврежданията. Оплаквания варират от лека болка, скованост и неразположение, до пълна невъзможност за осъществяване на движения, силни постоянни болки и увреждане качеството на живот на болните.

Диагнозата увреждане на синовията и сухожилията, неуточнено се оставя чрез снемане на подробна анамнеза, извършване на подробен физикален преглед и осъществяване на някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография, магнитен резонанс и други.

Лечението на увреждане на синовията и сухожилията, неуточнено може да бъде консервативно или хирургично. Консервативното лечение се състои в прилагане на противовъзпалителни лекарствени средства, аналгетици, физикална терапия, рехабилитация и идруги. Хирургично лечение се предприема само при наличие на съответните индикации и при преценка от съответния специалист.

3.8, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия