Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Увреждания на синовиалните обвивки и сухожилията Други увреждания на синовията и сухожилията Друга сухожилна контрактура (на влагалището)

Друга сухожилна контрактура (на влагалището) МКБ M67.1

Друга сухожилна контрактура (на влагалището) МКБ M67.1 - изображение

Друга сухожилна контрактура (на влагалището) представлява състояние, което се характеризира с перманентното скъсяване на на сухожилието на даден мускул. Състоянието може да обхване един или няколко мускула едновременно. Среща се във всички възрасти.

Причините за възникване на друга сухожилна контрактура (на влагалището) могат да бъдат възпалителни заболявания, травматични увреди, дегенеративни процеси, вродени заболявания на опорно-двигателната система, болести на натрупването и други. Признаците и симптомите при това увреждане се изразява в невъзможност за движение в засегната става, болка и скованост в засегнатия мускул, нарушение движения на крайниците и други.

Диагнозата друга сухожилна контрактура (на влагалището) се поставя въз основа на добре снета анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Лабораторни и образни изследвания като рентгенография, компютърна томография, магнитен резонанс и други. При тези пациенти диагностично предизвикателство може да представлява установяване точната причина за поява на контрактура.

Лечението на друга сухожилна контрактура (на влагалището) може да бъде консервативно или хирургично. Консревативното лечение се състои в прилагане на противовъзпалителни средства, аналгетици, физикална терапия, рехабилитация и други. При това състояние освен самата контрактура е необходимо и да се лекува основното заболяване, довело до поява на уврежданията. Хирургичното лечение се предприема след адекватна оценка състоянието на болния и оценка на съотношението полза/риск при всеки конкретен случай.

4.3, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия