Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Увреждания на синовиалните обвивки и сухожилията Други увреждания на синовията и сухожилията Скъсяване на ахилесовото сухожилие (придобито)

Скъсяване на ахилесовото сухожилие (придобито) МКБ M67.0

Скъсяване на ахилесовото сухожилие (придобито) МКБ M67.0 - изображение

Скъсяване на ахилесовото сухожилие (придобито) е състояние, което се характеризира с намаляване дължината на ахилеса, което се съпровожда с нарушаване напоходката и деформация на ходилото. Страданието може да бъде причинено от дегенеративен процес на паратенона и на сухожилието, в основата на което лежи хронично триене, предизвикващо хиперваскуларизация с последващо развитие на фиброзна хиперплазия. В някои случаи се наблюдава централна некроза в сухожилието. Други прични за възникване на скъсяване на ахилесовото сухожилие (придобито), могат да бъдат възпалителни заболявания, травми и други.

Клиничната картина на скъсяване на ахилесовото сухожилие (придобито) е характерна. При пренатоварване (интензивен спорт, главно при възрастни, не добре тренирани спортисти) на Ахилесовото сухожилие се наблюдава оток по хода на сухожилието със затопляне на кожата. След отзвучаване на отока сухожилието остава вретеновидно задебелено, болезнено при натиск и при натоварване. Болка може да има и в инсерцията на сухожилието към петната кост. В тежките случаи се наблюдава видима деформация на ходилото, която може да доведе и до силно нарушаване на походката.

Диагнозата на скъсяване на ахилесовото сухожилие (придобито) се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Допълнителни образни и лабораторни изследвания като рентгенография, магнитен резонанс и компютърна томография допълват диагнозата. Във всички случаи е необходимо сонографично изследване на сухожилието, при което тези промени могат да се визуализират (централна некроза на сухожилието, неравност в контурите на сухожилието и паратенона).

Лечението на скъсяване на ахилесовото сухожилие (придобито) е консервативно и хирургично в зависимост от тежестта на увредите. При по-леките случаи се препоръчва ограничаване на движението и физикална терапия (йонофореза и хидротерапия). При необходимост се прилага хирургично лечение.

3.5, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Скъсяване на ахилесовото сухожилие (придобито) МКБ M67.0

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия