Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Увреждания на синовиалните обвивки и сухожилията Спонтанна руптура на синовията и сухожилията Спонтанна руптура на неуточнени сухожилия

Спонтанна руптура на неуточнени сухожилия МКБ M66.5

Спонтанна руптура на неуточнени сухожилия МКБ M66.5 - изображение

Спонтанна руптура на неуточнени сухожилия представлява състояние, което се характеризира с нарушаване анатомичната и функционална цялост на мускулните сухожилия.

Механизмите за получаване на спонтанна руптура на неуточнени сухожилия са разнообразни. При аддукционен стрес , настъпил в пронационната фаза на походката, например, възникват условия, които могат да доведат до увреждане на сухожилието на м.тибиалис постериор. Закритите травматични увреди на сухожилието са рядкост. Следователно за да настъпи спонтанна руптура, е необходимо наличието на дегенеративни промени и травма. Лабораторно-експериментални проучвания показват, че най-критичната зона на васкуларизацията на сухожилието е тази на преминаването му в областта на ставната капсула, където се наблюдават най-често дегенеративните  изменения. Теносиновитът, най-често предхождащ спонтанната руптура, се характеризира с дифузна болка и оток в съответната става.

Клиничната картина при спонтанна руптура на неуточнени сухожилия се състои в поява на болка и невъзможност за движение на засегнатия крайник. Оплакванията възникват спонтанно и са добре изразени. Диагнозата на заболяването обикновено се поставя лесно. Необходимо е снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Провеждането на някои лабораторни и образни изследвания като рентгонаграфия, компютърна томография и магнитен резонанс са изключително важни за локализиране и определяне тежестта на уврежданията.

Лечението на спонтанна руптура на неуточнени сухожилия е хирургично. При пресните, непосредствено след инцидента диагностицирани руптури веднага трябва да се предприеме оперативно лечение. Оперативното лечение при хроничните теносиновити, при които още не е настъпила руптура, се състои в ексцизия на хипертрофичния синовиум. Декомпресивната интервенция намалява болките и в повечето случаи предотвратява спонтанната руптура.

3.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия