Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Увреждания на синовиалните обвивки и сухожилията Спонтанна руптура на синовията и сухожилията Спонтанна руптура на други сухожилия

Спонтанна руптура на други сухожилия МКБ M66.4

Спонтанна руптура на други сухожилия МКБ M66.4 - изображение

Спонтанна руптура на други сухожилия представлява състояние, което се характеризира с нарушаване анатомичната и функционална цялост на мускулните сухожилия. Руптурите на сухожилията могат да бъдат наблюдавани на три нива:

- на прехода между мускулната и сухожилната част;

- по протежение на сухожилието;

- на инсерционното място на сухожилието.

Спонтанна руптура на други сухожилия може да възникне при индиректно теглене (внезапна мускулна контракция) при фиксиран крайник, механизъм, по който най-често се причиняват закритите руптури на ахилесовото сухожилие. При възрастни с остаряването на съединителната тъкан, включително и при сухожилията се наблюдава развитието на дегенеративен процес, характеризиращ се с намаление на хондроитин-сулфатите и увеличение на креатин-сулфатите в сухожилната тъкан, което обуслява и загубата на нейната еластичност и здравина на опън.

Клиничната картина при спонтанна руптура на други сухожилия се характеризира с поява на болка и невъзможност за движение на засегнатия крайник. Оплакванията възникват спонтанно и са добре изразени. Диагнозата на заболяването обикновено се поставя лесно. Необходимо е снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Провеждането на някои лабораторни и образни изследвания като рентгонаграфия, компютърна томография и магнитен резонанс са изключително важни за локализиране и определяне тежестта на уврежданията.

Лечението на спонтанна руптура на други сухожилия е главно хирургично. В зависимост от локализацията на руптурата се прилагат различни оперативни техники. Следоперативно, крайникът обикновено  трябва да се имобилизра за 3-4 седмици. След този период се започват движения в съответната става до постигане на пълен обем. Препоръчва се на болния да избягва за около два месеца повдигане на тежести с крайника. Рехабилитацията и физиотерапията играят незаменима роля за бързото възстановяване на болните.

3.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия