Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Миопатии Увреждания на мускулите при болести, класифицирани другаде Други мускулни увреждания при болести, класифицирани другаде

Други мускулни увреждания при болести, класифицирани другаде МКБ M63.8

Други мускулни увреждания при болести, класифицирани другаде МКБ M63.8 - изображение

Други мускулни увреждания при болести, класифицирани другаде, са група заболявания, които се характеризират с нарушаване анатомичната и функционална цялост на мускулите. Причините за възникване на тези заболявания са разнообразни и могат да бъдат възпалителни заболявания, инфекциозни заболявания, паразитни заболявания, болести на натрупването, травматични увреждания, туморни заболявания, вродени заболявания, системни заболявания и други. Други мускулни увреждания при болести, класифицирани другаде се среща във всички възрасти и засяга еднакво и двата пола.

Други мускулни увреждания при болести, класифицирани другаде се изявяват клинически с поява на болка и деформация на засегнатите мускули, мускулна скованост, мускулна слабост или невъзможност за съкращение на съответния мускул и други. Освен симптомите на мускулно увреждане, при тези заболявания се наблюдават и симптоми, на основното заболяване, довело до увреждане на мускулите. Могат да бъдат установени висока температура, кашлица, задух, болки в стомаха, гадене, повръщане, отпадналост и други.

Диагнозата други мускулни увреждания при болести, класифицирани другаде се поставя след снемане на подробна анамнеза, осъществяване на щателен физикален преглед и извършване на някои образни и лабораторни изследвания, за изясняване локализацията на уврежданията, както и тяхната етиология. Понякога, диагностично предизвикателство може да представлява изясняването на основното заболяване, довело до увреждане на мускулите.

Лечението на други мускулни увреждания при болести, класифицирани другаде, може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от специалист. Освен мускулното увреждане е необходимо да се лекува и основното заболяване. При тези болни се прилагат цитостатици, обезболяващи лекарствени средства, противовъзпалителни средства и други. Рехабилитацията и физиотерапията са отсъществено значение за бързото и цялостно възстановяване на болните.

3.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия