Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Миопатии Увреждания на мускулите при болести, класифицирани другаде

Увреждания на мускулите при болести, класифицирани другаде МКБ M63*

Увреждания на мускулите при болести, класифицирани другаде МКБ M63* - изображение

Към увреждания на мускулите при болести, класифицирани другаде, спадат миозити при бактериални болести, класифицирани другаде, миозити при протозойни и паразитни инфекции, класифицирани другаде, миозит при други инфекциозни болести, класифицирани другаде, миозит при саркоидоза и други.

Миозитите представляват възпалителни заболявания на скелетната мускулатура, възникващи в резултат на:

- инфекция - инфекциозни миозити;

- автоагресивни миозити;

- тумороподобни миозити.

Инфекциозните миозити са резултат на вирусна (Coxackie B), бактериална или паразитна инфекция. Бактериален гноен миозит може да се развие по съседство (пр. при фистула като усложнение на остеомиелит), при инфектиране на открита рана, включително оперативна, при т. нар. инжекционен абсцес и много рядко като проява на септикопиемия, при абсцедиране на обширен хематом.

Гнойният миозит се проявява като абсцес или флегмон. В ранните фази мускулните абсцеси не са добре отграничени, мускулни сногчета са раздалечени от кафявожълтеникава гнойна материя, в по-късните срокове пиогенната мембрана отделя гнойната колекция. Хистологично в началната фаза мускулните влакна изглеждат безструктурни, некротични. По-късно нахлуват сегментоядрени левкоцити в интерстициума и проникват в сарколемата и в рабдомиоцитите.

Трихинелозен миозит възниква в резултат на хематогенно (чрез малкия и големия кръг на кръвообращението) разпространение на ларвите на Trichinella spiralis. В диафрагмата, очните, междуребренитe, езичните и дъвкателните мускули, в близост до сухожилията, могат да се видят малки, бялосиви възелчета с диаметър приблизително 1мм, с лимоноподобна форма.

Сред мускулатурата се виждат спираловидни завити ларви, „капсулирани” от съединителнотъканна обвивка. Така те могат да се запазят жизненоспособни до 30 години. В загиналите, около които капсула не се образува, се отлагат калциеви соли и се развива неспецифична гранулационна тъкан с гигантски клетки тип „чуждо тяло”.

Саркоидозата представлява системно заболяване. Причината за възникването не е напълно изяснена. Характеризира се с поява на грануломи, разпръснати най-често в белодробния паренхим. По-рядко се засягат сърцето, нервната система, бъбреците, черния дроб, костите, ставите и мускулите. Най-честите прояви на заболяването са задух, кашлица, чувство на умора, отпадналост, треска и поява на малки червеникави възловидни изменения по лицето и ръцете.

Лечението на увреждания на мускулите при болести, класифицирани другаде, се провежда в зависимост от основното заболяване довело до появата на миозит. При миозит причинен от бактерии се прилагат антибиотици. При трихинелозният миозит се прилагат противопаразитни препарати, а саркоидозата се лекува с противовъзпалителни препарати и кортикостероиди.

3.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО