Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Миопатии Други увреждания на мускулите Мускулна деформация

Мускулна деформация МКБ M62.6

Мускулна деформация МКБ M62.6 - изображение

Мускулна деформация представлява заболяване, което се характеризира с преразтежение на мускулните влакна, което може да доведе до увреждане както на самия мускул, така и на неговите сухожилия. Тези увреждания могат да възникнат по време на ежедневните дейности на човек или при спортни дейности - вдигане на тежести, лека атлетика и други.

Признаците и симптомите на мускулна деформация включват подуване, зачервяване или поява на открити рани по мускулите, болка в покой, болки при съкращение на съответните мускули, мускулна слабост или слабост на съответното сухожилие до пълна невъзможност за използване на засегнатите мускули.

Диагнозата на мускулна деформация се поставя след снемане на подробна анамнеза, осъществяване на подробен физикален преглед и провеждане на някои образни и лабораторни изследвания. Образните изследвания, като рентгенография, компютърна томография и магнитен резонанс, са изключително полезни за уточняване локализацията на уврежданията.

Лечението на мускулна деформация може да бъде консервативно или хирургично. Подуването и зачервяването на мускула може да бъде повлияно от рано и навременно прилагане на лед и поддържане на мускула в отпуснато състояние. Затоплящи процедури могат да се прилагат, при намаляване на подуването, въпреки че прекалено ранното приложение на топлина, може да увеличи отока и зачервяването. Подходящи за приложение медикаменти са нестероидни противовъзпаилтелни средства, като напроксен или ибупрофен, за намаляване на болката. Препоръчват се покой, повдигане на засегнатия крайник, прилагане на лека компресия и други, за облекчаване на състоянието.

2.0, 2 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Мускулна деформация МКБ M62.6

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия