Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Миопатии Други увреждания на мускулите Мускулна контрактура

Мускулна контрактура МКБ M62.4

Мускулна контрактура МКБ M62.4 - изображение

Мускулна контрактура представлява състояние, което се характеризира с перманентното скъсяване на даден мускул. Състоянието може да обхване един или няколко мускула едновременно. Среща се във всички възрасти.

Причините за възникване на мускулна контрактура могат да бъдат възпалителни заболявания, травматични увреди, дегенеративни процеси, вродени заболявания на опорно-двигателната система, болести на натрупването и други. Признаците и симптомите при това увреждане се състоят в невъзможност за движение в засегната става, болка и скованост в засегнатия мускул, нарушение движения на крайниците и други. Контрактурата може да възникне постепенно или спонтанно със силно изразени симптоми и ограничаване на движенията.

Диагнозата мускулна контрактура се поставя въз основа на добре снета анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Лабораторни и образни изследвания като рентгенография, компютърна томография, магнитен резонанс и други, са изключтително полезни за уточняване локализацията и тежестта на уврежданията.

Лечението на мускулна контрактура може да бъде консервативно или хирургично. Консревативното лечение се състои в прилагане на противовъзпалителни средства, аналгетици, физикална терапия, рехабилитация и други. Хирургичното лечение се предприема след адекватна оценка състоянието на болния и оценка на съотношението полза/риск при всеки конкретен случай.

4.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия