Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Миопатии Други увреждания на мускулите Друга мускулна руптура (нетравматична)

Друга мускулна руптура (нетравматична) МКБ M62.1

Друга мускулна руптура (нетравматична) МКБ M62.1 - изображение

Друга мускулна руптура (нетравматична) представлява заболяване, което се характерзира с разкъсване на самия мускул или на сухожилната му инсерция към съответната става. Към тази рубрика спадата всички мускулн разкъсвания, които не се дължат на травматична увреда.

Причините за възникване на друга мускулна руптура (нетравматична) са разнообразни. Например разкъсване на сухожилието на квадрицепса се наблюдава рядко и обикновено при възрастни болни със свръхтегло, при които мускулът е загубил своята еластичност. Разкъсването настъпва при мощна мускулна контракция и опозиция, при което колянната става преминава във форсирана флексия. Разкъсването е придружено от остра, силна болка и обикновено е напречно. Прекъсването може да бъде съпроводено с изтръгване на малък костен фрагмент от горния ръб на пателата. Най-важния симптом при това разкъсване е инсуфициенцията на екстензорния апарат на подколенницата.

Диагнозата друга мускулна руптура (нетравматична) се поставя въз основа на клиничната картина, образните и лабораторните изследвания. Лечението на заболяването може да бъде консервативно или хирургично. Консервативното лечение се състои в покой, студени компреси или лед. Препоръчват се и локални апликации на 0,5% новокаинов разтвор. Една от най-неприятните компликации е късната осификация на хематома. Физиотерапевтичните процедури и масажът са противопоказани в ранния перод. При развита осификация същата трявма да се отстрани по оперативен път.

Оперативното възстановяване на друга мускулна руптура (нетравматична) трябва да става възможно по-рано. юкъсната оперативна интервенция има съмнителен изход. Съществуват много оперативни техники. Използването на широката бедрена фасция като пластичен материал при тези възстановителни операции е много ефикасно.

4.0, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия