Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Миопатии Калцификация и осификация в мускулите Травматичен осифициращ миозит

Травматичен осифициращ миозит МКБ M61.0

Травматичен осифициращ миозит МКБ M61.0 - изображение

Травматичен осифициращ миозит е заболяване, което се характеризира с образуване на калциеви отлагания в мускулите. Точната причина за възникване на това заболяване е неизвестна, но се предполага че може да се дължи на взаимодействие между локални фактори (например оток на меките тъкани, мезенхимни клетки с остеобластична активност и други) и неизвестни системни фактори. Характерно за заболяването е, че се наблюдава след преживяна травма. Основният механизъм се изразява в неадекватното диференциране на фибробластите в остеобласти (кост-образуващи клетки).

Клиниката на заболяването е разнообразна в зависимост от локализацията на процеса и тежестта на уврежданията. Наблюдават се болки по мускулите, скованост, нарушения на движенията, затруднено дишане, мускулна слабост, обща отпадналост и умора и други. Диагнозата на травматичен осифициращ миозит се поставя въз основа на клиничнита картина, резултатите от физикалното изследване, лабораторни и изследвания и най-вече резултатите от образните изследвания. Основно значение за поставяне на диагнозата иамат ехографията, магнитния резонанс и компютърната томография, които позволяват точното локализиране на калцификатите и определяне техните размери.

Лечението при травматичен осифициращ миозит в началото винаги е консервативно, като хирургично лечение се предприема само в определени случаи. Консервативната терапия включва покой, имобилизация, приложение на противовъзпалителни лекарствени средства, физиотерапия и други. При хирургично отстраняване на калцификатите, често се наблюдава рецидив, ако интервенцията е предприета прекалено рано. Затова повечето специалисти препоръчват изчакване на период от 6-12 месеца преди операцията.

3.8, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Травматичен осифициращ миозит МКБ M61.0

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия