Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Миопатии Миозит Миозит, неуточнен

Миозит, неуточнен МКБ M60.9

Миозит, неуточнен МКБ M60.9 - изображение

Миозит, неуточнен, представлява заболяване, което се характеризира с възпаление на мускулите. Това заболяване може да засегне индивиди от всички възрасти и са с почти еднаква честота при млади и възрастни.

Етиологичните фактори, водещо до възникване на миозит, неуточнен, могат да бъдат инфекции, травми, прием на някои лекарства, прекомерна физическа активност и хронични заболявания. Някои миозити са идиопатични. Признаците и симптомите при това заболяване включват мускулна слабост, понякога болка в мускулите, обща умора и отпадналост, трудности при изкачване на стълби или при изправяне, затруднено преглъщане или дишане, обриви по гърдите, лицето или гърба, персистираща суха кашлица.

Поставянето на диагнозата миозит, неуточнен, става чрез снемане на подробна анамнеза и извършване на щателен физикален преглед. В някои случаи са необходими изследвания за утоняване на диагнозата като кръвни изследвания, мускулна или кожна биопсия, ЕМГ, изследване за антитела, магнитен резонанс и други.

Лечението на миозит, неуточнен, може да бъде консервативно или хирургично, като изборът на лечение зависи от локализацията и тежестта на уврежданията.  Консервативното лечение на заболяването се състои в прилагане на противовъзпалителни средства, аналгетици, антипиретици, цитоститици, физиотерапия и други.

3.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия