Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Увреждания на междупрешленните дискове в шийния отдел Друг тип дегенерация на междупрешленните дискове в шийния отдел

Друг тип дегенерация на междупрешленните дискове в шийния отдел МКБ M50.3

Друг тип дегенерация на междупрешленните дискове в шийния отдел МКБ M50.3 - изображение

Друг тип дегенерация на междупрешленните дискове в шийния отдел представлява заболяване, което се храктеризира с дегенеративно увреждане на междупрешления диск. Междупрешленият диск е изпълнен с гелоподобна субстанция, което осигурява стабилността на шията и позволява гладкото извъртане на главата налявао и надясно, както и навеждане назад и напред.

С течение на времето обаче, тези естесвени амортисьори на гръбначния стълб се износват и настъпва процес на дегенерация. Пространството между прешлените се стеснява и нервните коренчета започват да се притискат. Проучвания доказват, че приблизително 25% от хората без симптоми на възраст под 40 години, и 60% от хората на възраст над 40 год имат някаква степен на дегенерация на междупрешлените дискове в шийния отдел. С напредването на заболяването, шията става все по-малко флексибилна и оплакванията на пациентите се засилват.

Основните признаци и симптоми при друг тип дегенерация на междупрешленните дискове в шийния отдел са болка във врата и скованост. Когато се засегнат някои от нервите преминаващи през този отдел на гръбначния стълб, е възможно да се наблюдават още болка, изтръпване или слабост, ирадиращи към рамото или ръката.

Диагнозата друг тип дегенерация на междупрешленните дискове в шийния отдел се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен подробен преглед. Образните изследвания като рентгенография, магнитен резонанс и компютърна томография са икзлючително полезни за уточняване на диагнозата.

Лечението на друг тип дегенерация на междупрешленните дискове в шийния отдел може да бъде консервативно или хирургично. Използват се противовъзпалителни средства и обезболяващи. Физикалната терапия е важно допълнение към терапевтичния процес. Хирургичното лечение се провежда след преценка от съответния специалист.

2.8, 8 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия