Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Спондилопатии при болести, класифицирани другаде Деструкция на гръбначния стълб при болести, класифицирани другаде

Деструкция на гръбначния стълб при болести, класифицирани другаде МКБ M49.5

Деструкция на гръбначния стълб при болести, класифицирани другаде МКБ M49.5 - изображение

Деструкцията на гръбначния стълб се наблюдава първоначално след дадена травма извършена в условията на пътно-транспортни произшествия, удар в областта на гръбначния стълб. Деструкцията на гръбначния стълб може да бъде получена в резултат на директни и индиректни травми, в резултат на отломъчен, компресионен и огъвачен механизъм. Към тази рубрика спада метастатична фрактура на прешлен (С79.5).

Клиничната картина се изразява с болки в областта и болка при натиск на определеното място. В зависимост от мястото на засягане има различна симптоматика. Важно значение има дали е засегнат пълно или частично гръбачният мозък в гръбначно мозъчния канал.

Едно най-опасните усложнения е засягането на продълговатия мозък, поради жизнено важните центрове разположени там. Най-опасно е потискане на центъра на дишането в продълговатия мозък и настъпването на смъртта на пациента.

Диагнозата деструкция на гръбначния стълб при болести, класифицирани другаде, се потвърждава на рентгенова снимка. Изследването се прави в легнало положение на болния. Лечението се извършва от лекар специалист.

3.8, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия