Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Спондилопатии при болести, класифицирани другаде Бруцелозен спондилит (А23.-ї)

Бруцелозен спондилит (А23.-ї) МКБ M49.1

Бруцелозен спондилит (А23.-ї) МКБ M49.1 - изображение

Бруцелозата представлява инфекциозно заболяване, протичащо с общ токсиинфекциозен синдром, засягне на опорно-двигателния апарат, нервната система, сърцето и други органи. Протича в подостра, остра и хронична форма.

Клиничните симптоми при бруцелозен спондилит (А23) от страна на опорно-двигателният апарат са разнообразни. Засягат се главно големите стави - сакроилиачна, коленна, лакътна и ставите на гръбначния стълб. Ставите са оточни, с изразена болезненост при движение и със зачервяване на надлежащата кожа. Постепенно се развиват анкилози. Често се срещат бурсити, тендовагинити, образуването на малки плътни възелчета в подкожната тъкан около ставите, които са доста болезнени.

Лечението на бруцелозния спондилит се изразява в постелен режим. Етиологичното лечение е с антибиотици от групата на тетрациклини, аминогликозиди, фениколи, четирихинолони, рифампицини или цефалоспорини от трета генерация. Патогенетичното лечение се провежда с малки дози кортикостероиди, особено при ставните засягания в хроничната фаза на болестта. Полезни са също антихистаминовите и нестероидните противовъзпалителни средства.

2.9, 8 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия