Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Други възпалителни спондилопатии Дисцит, неуточнен

Дисцит, неуточнен МКБ M46.4

Дисцит, неуточнен МКБ M46.4 - изображение

Дисцит, неуточнен, представлява състояние, което се характеризира с възпаление на междупрешления диск, често дължащо се на инфекция. Много често това заболяване се придружава и от остеомиелит на прилежащите прешлени, като двете заболявания обикновено имат еднаква етиология, патофизиология, симптоматика и лечение. Най-често се засяга поясния отдел на гръбначния стълб, последван от шийния и на последно място се намира гръдния отдел.

Най-честата причина за възникване на дисцит, неуточнен, е инфекция със силно вирулентен микроорганизъм, най-често стафилококус ауреус. Дисцитът може да се прояви в последствие на различни процедури или да се появи спонтанно.

Дисцит, неуточнен, може да протече със силно изразена симптоматика или протрахирано. При възрастни пациенти, Дисцит, неуточнен, има бавно, постепенно начало, което често води до закъсняване поставяне на диагнозата с месеци. Първоначалните оплаквания се характеризират с болка във врата или гърба с ограничена чувствителност. Движенията водят до обостряне на симптомите, които не отшумяват след приложение на аналгетици, почивка на легло и други. При пациенти с хроничен дисцит се наблюдава висока честота на засягане на епидуралното пространство от инфекцията, което води до слабост на долните крайници или плегия.

Треска, загуба на тегло и симптоми на системно заболяване могат да бъдат наблюдавани, въпреки че не са чести при тези пациенти. При постоперативните пациенти, симптомите се появяват дни до седмици след провеждане на операцията. Симптомите са подобни на тези, които се наблюдават при спонтанен дисцит, и се състоят в болка без неврологични нарушения. Обикновено при тези болни диагнозата не закъснява, поради което не се наблюдава неврологичен дефицит.

Диагнозата дисцит, неуточнен, се поставя след снемане на подробна анамнеза и извършване на щателен физикален преглед и някои образни и лабораторни изследвания. Особено полезни за поставяне на диагнозата са компютърната томография и магнитния резонанс. Диференциална диагноза се прави с остеомиелит, ревматоиден спондилит, тумори на гръбначния стълб.

Лечението на дисцит, неуточнен, може да бъде консервативно или хирургично. Консервативното лечение се състои в прилагане на медикаменти като антибиотици, имобилизиране на гръбначния стълб и почивка на легло. Индикациите за хирургично лечение са неповлияване от антибиотичната терапия, поява на неврологичен дефицит, деформиране на дръбначния стълб и други. Целта на хирургичното лечение е отстраняване на некротичните тъкани, декомпресия на нервните структури и осигуряване стабилността на гръбначния стълб.

3.0, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Дисцит, неуточнен МКБ M46.4

ЛЕЧЕНИЕ НА Дисцит, неуточнен МКБ M46.4

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия